Υποχώρηση ανταρτών στο Κονγκό

Υποχώρηση ανταρτών στο Κονγκό

Αντάρτες στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εγκατέλειψαν μια σημαντική στρατιωτική βάση τη Δευτέρα, αλλά υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους παρά τις επιτυχημένες επιθέσεις του στρατού οι οποίες έχουν πυροδοτήσει εντάσεις με τη γειτονική Ρουάντα.

Η κυβέρνηση της Ρουάντα, την οποία ο ΟΗΕ έχει κατηγορήσει ότι παρέχει υποστήριξη στην οργάνωση M23, ανακοίνωσε ότι δύο πολίτες της έχασαν από την Παρασκευή τη ζωή τους από τα πυρά του κονγκολέζικου στρατού, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν μετά από μήνες σχετικής ηρεμίας.

Η κυβέρνηση της Ρουάντα, η οποία αρνείται οποιαδήποτε υποστήριξη στην M23, είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχτεί κονγκολέζικα πυρά στο έδαφός της. Μια σειρά από νίκες των κυβερνητικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ, είχε ενισχύσει τις πεποιθήσεις ότι ο στρατός του Κονγκό θα μπορούσε επιτέλους να δώσει ένα τέλος στην εξέγερση –η οποία έχει διαρκέσει περίπου 20 μήνες- και έχει αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πραγματοποίησε τη Δευτέρα διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη μετά από αίτημα της Γαλλίας. Η 15μελής επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση «καταδικάζοντας απερίφραστα τις επιθέσεις από την M23» που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει την Κυριακή ένας διαπραγματευτής από την Τανζανία. «Το Συμβούλιο εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για τους θανάτους αμάχων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Ρουάντα».

Ο πρέσβης της Ρουάντα στον ΟΗΕ, Γιουτζίν Ρίτσαρντ Γκασάνα, δήλωσε ότι «καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή των συγκρούσεων στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ωστόσο, η Ρουάντα δεν θα ανεχτεί για πολύ ακόμα τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της εδαφικής της κυριαρχίας, που αποτελούν κίνδυνο για τους πολίτες της» ανέφερε ο Γκασάρα σε γραπτή επιστολή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ