Εγκρίθηκε η δόση της Κύπρου από το ΔΝΤ

Εγκρίθηκε η δόση της Κύπρου από το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε σήμερα δόση 84,7 εκατομμύρια ευρώ από το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου το οποίο αντιστοιχεί στη δική του συνολική δόση, στο πλαίσιο των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ του δανειακού προγράμματος της τρόικας για την Κύπρο. Συνολικά, μέχρι σήμερα, το ΔΝΤ έχει εγκρίνει το ποσό των 169,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση της απόδοσης της Κύπρου, στο πλαίσιο του τριετούς οικονομικού προγράμματος.

Σύντομη ανακοίνωση του ΔΝΤ κάνει αναφορά στην ολοκλήρωση της επανεξέτασης που επιτρέπει την εκταμίευση μέρους της δικής του δόσης ύψους 891 εκατομμυρίων SDR, που  αντιστοιχούν περίπου σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Όπως σημειώνεται, το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης το αίτημα των κυπριακών αρχών για την τροποποίηση των κριτηρίων απόδοσης στους δημοσιονομικούς στόχους για το Σεπτέμβριο της τρέχουσας χρονιάς.

Στην ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρεται επίσης ότι η βοήθεια –δόση- από μέρους του ΔΝΤ είναι μέρος ενός “συνδυασμένου πακέτου” χρηματοδότησης από κοινού με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας συνολικού ποσού 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχει ως σκοπό την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, την επίτευξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και την στήριξη της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας για τη διατήρηση της ευημερίας του πληθυσμού.

Αναμένεται να δοθεί ολοκληρωμένη ανακοίνωση από το ΔΝΤ, με αναλυτικά στοιχεία για την πρώτη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από μέρους της Αποστολής του Ταμείου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ