Στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ

Στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ

Η Νότια Κορέα ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας τις ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης και της μεγάλης άσκησης προσομοίωσης μιας επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα, εν μέσω της χαλάρωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των ασκήσεων προσομοίωσης είναι εικονικές, σε αυτές συμμετέχουν περίπου 80.000 στρατιώτες της Νότιας Κορέας και οι περίπου 25.000 αμερικανοί στρατιώτες, που σταθμεύουν στο νότιο τμήμα της χερσονήσου όλο το χρόνο. Οι προηγούμενες ετήσιες ασκήσεις εξόργιζαν την Πιονγκγιάνγκ, η οποία τις χαρακτήριζε πρόκληση και πρόβα εισβολής.

Φέτος, όμως, οι επικρίσεις από το βόρειο γείτονα είναι λιγότερες από ότι στο παρελθόν, καθώς μετά από μήνες εντάσεων στη χερσόνησο, που έφτασαν στο αποκορύφωμα τους, τον περασμένο χειμώνα και την άνοιξη, οι δύο χώρες, έχουν ξαναρχίσει, τις τελευταίες εβδομάδες, διμερείς επαφές και ήδη ανακοίνωσαν αρκετές συμφωνίες.

Η Σεούλ και η Πιονγιάνγκ έχουν συμφωνήσει να επαναλειτουργήσει η βιομηχανική ζώνη Κάεσονγκ, που είναι κλειστή από τον Απρίλιο, και να επαναλάβουν την επανένωση – για λίγες μέρες – των οικογενειών που χωρίστηκαν με το τέλος του Πολέμου της Κορέας πριν από 60 χρόνια. Οι τελευταίες παρόμοιες συναντήσεις συγγενών οικογενειών, έγιναν το 2010.

«Η Βόρεια Κορέα φαίνεται να εισέρχεται σε μια φάση όπου δεν προσπαθεί μόνο να μειώσει τις εντάσεις, αλλά και να εξέλθει από την απομόνωσή της από τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε ο Γιανγκ Γιονγκ Σεόκ, ειδικός για τη Βόρεια Κορέα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ