“Δεν αλλάζει το πρόγραμμα της Κύπρου”

“Δεν αλλάζει το πρόγραμμα της Κύπρου”

 

Η Ευρωζώνη δεν προτίθεται να αλλάξει τους όρους του προγράμματος βοήθειας στην Κύπρο, όπως ζήτησε ο Πρόεδρος της χώρας, Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με δηλώσεις τριών αξιωματούχων της.

Με την επιστολή του προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης και τους δανειστές της Κύπρου, στην οποία είχε αναφερθεί το Ρόιτερς στις 11 Ιουνίου, ο κ. Αναστασιάδης δεν ζητά ρητά επιπλέον κεφάλαια -πέραν των δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο- αλλά σημειώνει ότι η κυπριακή οικονομία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, εάν δεν αλλάξουν οι όροι του προγράμματος.

«Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το πρόγραμμα διάσωσης δεν εφαρμόσθηκε με προσεκτική προετοιμασία», αναφέρει ο Κύπριος Πρόεδρος στην επιστολή, στην οποία αναφέρθηκαν με χθεσινά δημοσιεύματά τους οι Financial Times και Wall Street Journal, προσθέτοντας:

«Το μεγάλο βάρος που επιρρίφθηκε στην Κύπρο με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν λήφθηκε υπόψη, όταν ήρθε η σειρά της Κύπρου να ζητήσει βοήθεια».

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής των όρων των δανείων που συμφωνήθηκαν με την Κύπρο ή χορήγησης πρόσθετων κεφαλαίων. Οι πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι ο κ. Αναστασιάδης γνωρίζει πως δεν είναι πιθανή οποιαδήποτε αναθεώρηση, αλλά ήθελε να στείλει ένα μήνυμα σε εσωτερικό ακροατήριο.

Στην ερώτηση, εάν οι όροι του προγράμματος θα μπορούσαν να αλλάξουν, ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε: «Όχι, όσο μπορώ να δω». Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την επιστολή στην αυριανή σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο. «Δεν υπάρχει πιθανότητα να αναθεωρήσουμε τους όρους του προγράμματος, αλλά θα συζητήσουμε για το θέμα την Πέμπτη», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος. Ένας τρίτος επιβεβαίωσε ότι βραχυπρόθεσμα καμία αλλαγή δεν είναι δυνατή, αλλά σημείωσε ότι μπορεί «δυνητικά» να γίνουν προσαρμογές μεσοπρόθεσμα, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας. Αυτό, ωστόσο, εξαρτάται επίσης από τους ηγέτες της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα συνεδριάσουν στις 27 και 28 Ιουνίου.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ