Η Τουρκία δεν είναι «δημοκρατία δεύτερης κατηγορίας»

Η Τουρκία δεν είναι «δημοκρατία δεύτερης κατηγορίας»

Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν σήμερα ότι η Τουρκία δεν είναι μια «δημοκρατία δεύτερης κατηγορίας», έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν χθες το βράδυ συνομιλία, κυρίως για την Συρία, αλλά και για τις «ανησυχίες του υπουργού Εξωτερικών όσον αφορά την κατάσταση» στην Τουρκία όπου γίνονται διαδηλώσεις.

Ο Κέρι είχε καταδικάσει την Δευτέρα την χρήση «υπερβολικής βίας» από την τουρκική αστυνομία και είχε ζητήσει την διεξαγωγή μιας «πλήρους έρευνας για τα περιστατικά αυτά».

Αντιδρώντας στην κριτική αυτή, ο Νταβούτογλου δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του τηλεφωνικώς ότι «η Τουρκία δεν είναι μια δημοκρατία δεύτερης κατηγορίας», αποκάλυψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Τούρκος διπλωμάτης.

Σε ερώτηση που της έγινε σχετικά με το αν η Ουάσινγκτον θεωρεί την Τουρκία ως μια «δημοκρατία δεύτερης κατηγορίας», η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζένιφερ Πάσκι περιορίστηκε να απαντήσει με ένα «όχι». Φανερά αμήχανη, η Πάσκι δεν απάντησε στους δημοσιογράφους που την ρωτούσαν αν η Τουρκία είναι επομένως μια «δημοκρατία πρώτης κατηγορίας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ