Γερμανία: “Ανεβαίνει” το κόμμα κατά του ευρώ

Γερμανία: “Ανεβαίνει” το κόμμα κατά του ευρώ

 

Το νεοσύστατο κατά του ευρώ κόμμα, “Εναλλακτική για τη Γερμανία”, που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο και πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή το ιδρυτικό του συνέδριο στο Βερολίνο, συγκεντρώνει το 3% της πρόθεσης ψήφου εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που το περιλαμβάνει, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Bild.

Το κίνημα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AFD) ελπίζει να κάνει την έκπληξη και να αντλήσει πολύτιμες ψήφους από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Για να μπει στο γερμανικό κοινοβούλιο, το κόμμα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον το 5% των ψήφων.

Η ίδρυση του AFD στηρίχθηκε σε οικονομολόγους του φιλελεύθερου και του συντηρητικού στρατοπέδου. Το κόμμα αυτό διακηρύσσει ότι δεν τοποθετείται ούτε στην αριστερά, ούτε στη δεξιά του πολιτικού φάσματος, αλλά τάσσεται υπέρ της συγκροτημένης διάλυσης της ευρωζώνης και διαθέτει 7.500 μέλη και χορηγούς.

Ποντάρει στη δυσαρέσκεια τμήματος του γερμανικού πληθυσμού απέναντι στα διαδοχικά πακέτα διάσωσης χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, οι συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση και Χριστιανοκοινωνική Ένωση , (CDU,CSU) εξασφαλίζουν το 39%, οι εταίροι της στον κυβερνητικό συνασπισμό Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) το 5%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 26%, οι Πράσινοι 15% , το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) το 6%.

Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA, ο Γιοάχιμ Σταρμπάτι, εκ των συνιδρυτών του AFD, δηλώνει σήμερα ότι η ανατροπή της καγκελαρίου Μέρκελ αποτελεί ρεαλιστικό στόχο για το κόμμα του.

“Εάν εισέλθουμε στην Μπούντεσταγκ -και οι πιθανότητες είναι πολύ μεγάλες- τότε η Άνγκελα Μέρκελ θα αποτελεί ιστορία”, δηλώνει ο Γιοάχιμ Σταρμπάτι προειδοποιώντας ότι υπολογίζει ότι το AFD θα αφαιρέσει ψήφους από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, CDU/CSU, FDP, στερώντας από την Άνγκελα Μέρκελ την κυβερνητική πλειοψηφία.

 

Ο Γιοάχιμ Σταρμπάτι:

 

Το AFD είναι ενεργό σε τέσσερα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια, ανάμεσά τους και η Βαυαρία.

Σύμφωνα με το τελευταίο πολιτικό βαρόμετρο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ZDF, περισσότερο από το ένα τέταρτο των Γερμανών διάκειται ευνοϊκά απέναντι σε μία έξοδο από το ευρώ, ενώ το 17% δηλώνει έτοιμο να ψηφίσει υπέρ ενός κόμματος που θα υπερασπίζεται αυτήν την θέση.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ