• Σεξουαλικό σκάνδαλο με Καρδινάλιο

  2:22 πμ, Τετάρτη 13 Μάρ 2013 2:22 πμ, Τετάρτη 13 Μάρ 2013

  Σεξουαλικό σκάνδαλο με Καρδινάλιο

  Ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος του Λος Άντζελες, Καρδινάλιος Ρότζερ Μαχόνι και ένας ακόμα πρώην ιερέας συμφώνησαν να καταβάλουν το ποσό των περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να διευθετηθούν τέσσερις αγωγές σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που εκκρεμούν σε βάρος τους, δήλωσαν την Τρίτη οι δικηγόροι των θυμάτων.

  Ο Μαχόνι, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το 2011 ως επικεφαλής της μεγαλύτερης αρχιεπισκοπής των ΗΠΑ και αυτές τις μέρες βρίσκεται στη Ρώμη όπου συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής του νέου Πάπα, έχει κατηγορηθεί ότι βοήθησε έναν παιδόφιλο ιερέα να αποφύγει τις έρευνες της αστυνομίας, στέλνοντάς τον σε ένα εκκλησιαστικό κέντρο για «θεραπεία». Στη συνέχεια, επανατοποθέτησε τον ιερέα στην Αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες.

  Σαν όρος προκειμένου να ολοκληρωθεί ο συμβιβασμός, τέθηκε ότι καμία από τις πλευρές δεν θα αναγκαζόταν να ομολογήσει για τα αδικήματα, δήλωσε ο δικηγόρος ενός εκ των εναγόντων στην υπόθεση, Βινς Φιλάντι. Ωστόσο δήλωσε ότι ο συμβιβασμός, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη αρχείων της εκκλησίας που τεκμηριώνουν το ρόλο του Μαχόνι και άλλων στη συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από τον ιερέα, αποτελεί την «πιο ξεκάθαρη παραδοχή της ενοχής που θα μπορούσαμε να περιμένουμε από την Αρχιεπισκοπή».

  Ένας από τους δικηγόρους της Αρχιεπισκοπής, ο Μάικλ Χένιγκαν, επιβεβαίωσε ότι το ποσό του διακανονισμού συμφωνήθηκε στα 9,9 εκατομμύρια δολάρια.

  Τα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει στην αμερικανική Καθολική Εκκλησία, ιδιαίτερα από το 1992, έχουν κοστίσει στην εκκλησία δισεκατομμύρια δολάρια για διακανονισμούς και έχει οδηγήσει μεγάλες επισκοπές στην πτώχευση.

  Η Αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες, η οποία εξυπηρετεί τουλάχιστον 4 εκατομμύρια καθολικούς, κατέληξε να πληρώσει 660 εκατομμύρια δολάρια το 2007 για διακανονισμούς σε πάνω από 500 ανήλικα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, η μεγαλύτερη συμφωνία τέτοιου είδους που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα. Ο Μαχόνι εκείνη την περίοδο είχε χαρακτηρίσει την κακοποίηση ως «μια απεχθής αμαρτία και εγκληματική πράξη».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα