“Δίκαιο κατώτατο μισθό” ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για οδηγία που εγγυάται σε όλους τους εργαζομένους της ΕΕ επαρκή και δίκαιο κατώτατο μισθό αποφάσισαν οι ευρωβουλευτές.

Το «πράσινο φως» της εντολής της επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων δόθηκε τις προηγούμενες ημέρες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 443 ψήφους υπέρ, 192 κατά και 58 αποχές. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει τις θέσεις του.

Στόχος αποτελεί ο καθορισμός κοινών ελάχιστων προτύπων για τη διασφάλιση ενός εισοδήματος που θα διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ενός θεσμοθετημένου κατώτατου μισθού μέσω της νομοθεσίας ή μέσω της δυνατότητας οι εργαζόμενοι να διαπραγματεύονται τους μισθούς τους με τους εργοδότες τους μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, το Κοινοβούλιο ζητά επίσης να υποχρεωθούν τα κράτη μέλη όπου λιγότερο από το 80% των εργαζομένων καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις να λάβουν ενεργά μέτρα για την ενίσχυση και την επέκταση της κάλυψης των συμβάσεων αυτών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ