Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Η Επίτροπος Ντουμπράβκα Σουίτσα εξηγεί γιατί είναι ιστορική ευκαιρία

«Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι η ιστορική ευκαιρία που πρέπει να αρπάξουμε και με τα δύο χέρια για να διαμορφώσουμε την Ευρώπη που θέλουν οι πολίτες και για τις επόμενες γενιές», δηλώνει η Επίτροπος της ΕΕ για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία και συμπρόεδρος της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, Ντούμπραβκα Σουίτσα.

Η επίτροπος εκφράζει την πεποίθηση ότι η εν λόγω Διάσκεψη «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των δημοκρατιών μας». «Στις Ομάδες υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν εκφραστεί ποτέ από δημόσιο βήμα και τώρα μιλούν με άνεση για μεγάλα θέματα, όπως το brain drain και το δημογραφικό», τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόκειται για μία «άσκηση συμβουλευτικής δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μπορεί να μας διδάξει ζωτικά μαθήματα για να βελτιώσουμε την παραγωγή πολιτικής για το μέλλον», προσθέτει.

Η κ. Σουίτσα εκφράζει μεγάλη ικανοποίηση για την πρόοδο των εργασιών της Διάσκεψης, λέγοντας ότι «οι προσδοκίες μας ξεπεράστηκαν, όχι μόνον γι’ αυτή καθαυτή τη διαδικασία αλλά και για την εξαιρετική ποιότητα των συστάσεων» των Ομάδων. Το καλοκαίρι θα είναι «το σημείο καμπής» για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν ποιες απ’ αυτές τις συστάσεις θα γίνουν πράξη για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον, σημειώνει.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Ευρωπαίας επιτρόπου Ντουμπράβκα Σουίτσα στη Νίνα Μελισόβα για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ: Είστε ικανοποιημένη από την πρόοδο των εργασιών της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης;

Απ: Ασφαλώς και είμαι γιατί παρά τα πολλά εμπόδια η Διάσκεψη έγινε. Η πανδημία δεν την σταμάτησε αν και αναγκαστήκαμε να προσαρμοστούμε λαμβάνοντας μέτρα για on line ή υβριδικές επαφές. Και τελικά οι πολίτες ήρθαν, δεσμεύτηκαν και το πιο σημαντικό: Παράγουν συστάσεις. Διαπιστώνουμε πόσο σημαντική είναι σήμερα παρά ποτέ η δέσμευση των πολιτών και η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης το στηρίζει και το ενισχύει αυτό με τις αξίες της. Αυτή η Διάσκεψη άνοιξε για πρώτη φορά έναν ευρωπαϊκό δημόσιο χώρο για τη δέσμευση των πολιτών και από την αρχή το εξέλαβα ως ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εργασίας μας, των πολιτικών μας και τελικώς των δημοκρατιών μας.
Η αλληλεπίδραση των πολιτών με τη δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς αλλάζει και πρέπει να έχουμε το θάρρος να απαντήσουμε σε αυτήν την αλλαγή και να την ενστερνιστούμε. Μπορώ να πω σε αυτό το στάδιο ότι παίρνοντας αυτήν την πρωτοβουλία δείχνουμε ότι θέλουμε οι πολίτες μας να συμπεριλαμβάνονται στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος.
Καθώς αυτή η διαδικασία προχωράει, διαπιστώνω ότι η Διάσκεψη γίνεται ένα όλο και πιο σημαντικό σημείο συνάντησης για δημόσια συζήτηση. Οι πολίτες νιώθουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη χρησιμοποίηση των συμβουλευτικών φόρουμ και στις ευκαιρίες της Διάσκεψης για να εκφραστούν για θέματα που τους απασχολούν. Μερικοί, μάλιστα, δεν έχουν ποτέ προηγουμένως εκφραστεί δημόσια, αλλά το κάνουν με άνεση τώρα. Βλέπουμε, για παράδειγμα, συστάσεις από πολίτες που αφορούν εξελίξεις και γεγονότα όπως το brain drain και οι δημογραφικές τάσεις. Μπορεί να είδατε, επίσης, την αυθόρμητη πρωτοβουλία από τους πολίτες στο Κάστρο του Δουβλίνου καθώς έκαναν την κίνηση αλληλεγγύης προς την Ουκρανία. Θέλουν να δεσμευτούν, θέλουν να ακουστούν και χάρη στη Διάσκεψη γνωρίζουν ότι η φωνή τους μετράει. Μπορώ, λοιπόν, να πω ναι, είμαι ικανοποιημένη με την πρόοδο.
Η Διάσκεψη αντιπροσωπεύει την επιθυμία να προχωρήσουμε ένα βήμα προς τον νέο τρόπο που ανταλλάσσουμε ιδέες, σκεπτόμαστε και δουλεύουμε και οι πολίτες μάς δείχνουν ότι θέλουν να γίνουν μέρος αυτής της διαδικασίας και αναγνωρίζουν ότι αυτοί οι θεσμοί, η δουλειά μας βασίζεται σ’ αυτούς, είναι γι’ αυτούς.
Πράγματι, σε όλες τις Ομάδες των Ευρωπαίων πολιτών οι πολίτες μάς ζήτησαν να συνεχίσουμε τη διαδικασία. Αυτή η άσκηση, λοιπόν, συμβουλευτικής δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί να μας διδάξει ζωτικά μαθήματα για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την παραγωγή πολιτικής για το μέλλον.

Ερ: Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα;

Απ: Έχουν συσταθεί τέσσερις Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών, εκ των οποίων κάθε μία αποτελείται από 200 τυχαία επιλεγμένους πολίτες. Οι Ομάδες αναλαμβάνουν, επίσης, να συλλέξουν τις προτάσεις από τις πολυγλωσσικές πλατφόρμες -που λειτουργούν παράλληλα- εμπλουτίζοντας με νέες πληροφορίες την Ολομέλεια της Διάσκεψης. Οι τελευταίες δύο ομάδες συνεδρίασαν την περασμένη εβδομάδα στο Δουβλίνο. Οι Ολομέλειες του Μαρτίου και του Απριλίου θα επεξεργαστούν τις συστάσεις περαιτέρω και θα τις ομαδοποιήσουν σε προτάσεις. Αυτές θα υιοθετηθούν στην τελική Ολομέλεια με την τελική έκθεση στην Κοινή Προεδρία στις 9 Μαίου.
Έχοντας παρακολουθήσει τις συνεδριάσεις των Ευρωπαίων Πολιτών και έχοντας την εμπειρία του ενθουσιασμού και της δέσμευσης που επέδειξαν  οι συμμετέχοντες, πιστεύω προσωπικά ότι οι προσδοκίες μας για τη διαδικασία ξεπεράστηκαν, όχι μόνον γι’ αυτή καθαυτή τη διαδικασία αλλά και για την εξαιρετική δέσμευση, την αφοσίωση και την ποιότητα των συστάσεων και προσβλέπω στην επόμενη φάση.

Ερ: Ποια θα είναι τα αποτελέσματα και η επίδραση στην ευρωπαϊκή πολιτική;

Απ: Έως το καλοκαίρι η Διάσκεψη θα έχει καταλήξει στα τελικά συμπεράσματα και θα προτείνει ένα όραμα για το μέλλον της ΕΕ. Αυτό το σημείο θα είναι σημείο καμπής για τους ηγέτες της ΕΕ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ακολουθήσουν τα συμπεράσματα της Διάσκεψης. Και ενώ επιμένουμε ότι οι πολίτες είναι στην καρδιά αυτής της διαδικασίας, ας θυμηθούμε ότι οι τοπικές, οι περιφερειακές και οι εθνικές αρχές και τα Κοινοβούλια έπαιξαν ρόλο κλειδί. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για να εμβαθύνουμε σε αυτό περισσότερο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Κομισιόν είναι έτοιμοι να καθορίσουν γρήγορα πώς θα ακολουθήσουν με αποτελεσματικό τρόπο τα αποτελέσματα της Διάσκεψης, όπως αναφέρεται στην Κοινή Διακήρυξη της 10ης Μαρτίου 2021.
Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι η μοναδική και ιστορική ευκαιρία που πρέπει να αρπάξουμε και με τα δύο χέρια για να διαμορφώσουμε την Ευρώπη που θέλουν οι πολίτες και για τις επόμενες γενιές. Η επιτυχία της θα κριθεί από τους πολίτες μας με βάση τη δυνατότητά μας να τη φέρουμε εις πέρας.
Αυτή η μεγάλη συμμετοχή με όλες τις γενιές, από κάθε γεωγραφική προέλευση, όλες τις κουλτούρες και τις γλώσσες θα καθορίσει το αποτέλεσμα και θα διαμορφώσει τις νέες προτάσεις για τη Δημοκρατία, κάνοντάς την ικανή και κατάλληλη για το μέλλον.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ