Wall Street Journal: Πέντε χρόνια “φαγούρα” στην Ελλάδα

Την άβυσσο που χωρίζει ιδεολογικά και πολιτικά τη νέα «αριστερή κυβέρνηση» στην Ελλάδα και τους δανειστές, μαζί με τα δραματικά αποτελέσματα της λιτότητας και της ύφεσης, αναδεικνύει η Wall Street Journal, με τίτλο: “Πέντε χρόνια μετά το πρώτο πακέτο διάσωσης η Ελλάδα είναι ακόμα στο χείλος του γκρεμού”.

Οι ανισορροπίες διευρύνονται και οι ανησυχίες εντείνονται διεθνώς από αυτό το μπρα ντε φερ, καθώς «πέντε χρόνια μετά το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης στην ιστορία, η Ελλάδα είναι πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού από ποτέ, με το χρόνο να τελειώνει για την αποτροπή μίας χρεοκοπίας που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όχι μόνο την ευρωζώνη, αλλά και την παγκόσμια οικονομία», υπογραμμίζει το δημοσίευμα της WSJ.

Την αποτυχία του «σχεδίου διάσωσης» περιγράφει το δημοσίευμα παρουσιάζοντας εικόνες με τέσσερα ενδεικτικά διαγράμματα που αποτυπώνουν την απελπιστική κατάσταση που οδήγησαν οι «σωτήρες» όταν έλεγαν πως με τον τρόπο τους η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη και θα βγει στις διεθνείς αγορές μέσα σε τρία χρόνια. Κι όμως, μισή δεκαετία μετά και με 245 δισ. ευρώ δανείων φορτωμένα στην πλάτη της Ελλάδας το αδιέξοδο είναι πιο φανερό από ποτέ, καθώς η νέα κυβέρνηση Τσίπρα αρνείται «να επιβάλει σε μία εξαντλημένη κοινωνία περαιτέρω λιτότητα, στην οποία επιμένουν οι δανειστές ότι χρειάζεται».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις παρεμβάσεις των ΗΠΑ για να βρεθεί λύση και συμφωνία ώστε να μην τιναχθεί στον αέρα ξανά το παγκόσμιο σύστημα με μια κατάρρευση… αλά Lehman Brothers, καθώς τις τελευταίες ημέρες οι δύο πλευρές έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να γεφυρώσουν το χάσμα. Η εφημερίδα προβάλλει τον «ανασχηματισμό» της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ως βήμα προς τον συμβιβασμό απέναντι στον… απότομο, υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, με αναφορές στο ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

* Τα διαγράμματα δείχνουν την εκτόξευση της ανεργίας, τη βύθιση του ΑΕΠ, την πτήση του χρέους παρά τις «προσαρμογές» διαρκείας και τα «κουρέματα», καθώς επίσης και τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό από το «τσουνάμι» των περικοπών: “πικρό φάρμακο”. 

 

Δείτε επίσης

WSJ: Οι δανειστές φοβούνται περισσότερο τις αντιστάσεις παρά τον Βαρουφάκη

WSJ: Αριστερή στροφή αλά ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται οι κυβερνήσεις στην Ιβηρική

WSJ: Πρώτα συμφωνία και μετά «χαλάρωση» από την ΕΚΤ

Κύπρος: Στην πρέσα το “καλό παιδί” των δανειστών

Sueddeutsche: Η λιτότητα δεν είναι λύση για την Ελλάδα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ