ΒΙΝΤΕΟ-Στουρνάρας:Έχουμε καλύψει το 80% της απαιτούμενης προσπάθειας

ΒΙΝΤΕΟ-Στουρνάρας:Έχουμε καλύψει το 80% της απαιτούμενης προσπάθειας

 

“Η Ελλάδα κατέβαλε τεράστια προσπάθεια για τη σωτηρία της και κατάφερε να κρατηθεί όρθια. Σήκωσε το βάρος της πιο οξείας οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών και πέτυχε ένα άθλο για τα δεδομένα της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας . Ακόμα κι εκείνοι που έχουν ασκήσει έντονη κριτική παραδέχονται τώρα ότι η έξοδος από τη κρίση είναι κοντά . Υπάρχουν βέβαια ακόμη κάποια δύσκολα και σημαντικά βήματα” είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην εισήγησή του κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις».

“Έχουμε όμως καλύψει το 80% της απαιτούμενης προσπάθειας σε όρους δημοσιονομικής προσαρμογής, που είναι και η πιο δύσκολη προσαρμογή.  Σε όρους ανταγωνιστικότητας έχουμε κάνει επίσης κάνει τεράστια προσπάθεια αλλά σε αυτόν τον τομέα τα περιθώριο είναι ακόμα πολύ μεγάλα” τόνισε ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζοντας ότι “η Ελλάδα το 2014 πραγματοποιεί ένα σημαντικό βήμα για έξοδο από την κρίση και ξεκινά και με τη συνδρομή των ευρωπαίων εταίρων μια άλλη πορεία,  την καθολική αναδόμηση του οικονομικού της προτύπου”.

 

Ο κ. Στουρνάρας απάντησε και στην κριτική που δέχθηκε για τις δηλώσεις του ότι η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται : “Επειδή ακούστηκε και η κατάφορη άδικη κριτική ότι η Ελλάδα υπερφορολογεί την ακίνητη περιουσία σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, θέλω να θυμίσω μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα” ανέφερε.

 

“Μέχρι το 2010 η συμβολή στα έσοδα των φόρων επί της περιουσίας και ειδικότερα επί της ακίνητης περιουσίας ήταν πολύ χαμηλότερη από ότι για την πλειονότητα όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Το φορολογικό μας σύστημα σχεδόν αγνοούσε αυτή την πηγή εσόδων. Αυτό δεν το λέει το Υπουργείο Οικονομικών. Το αποτυπώνουν ξεκάθαρα, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η Eurostat ακόμη και στις πλέον πρόσφατες διαθέσιμες φορολογικές εκθέσεις τους. Εκθέσεις στις οποίες αν ανατρέξει κάποιος, θα διαπιστώσει ότι αποτυπώνεται ξεκάθαρα πως ο φόρος επί της ακίνητης περιουσίας, έχει σύμφωνα με τα εμπειρικά δεδομένα, πολύ χαμηλότερη επιβάρυνση στην αναπτυξιακή δυναμική μια χώρας από ό,τι η φορολογία στην εργασία. Και μάλιστα συνιστάται στην πλειονότητα των υπολοίπων κρατών μελών να προσαρμόσουν ανάλογα το δικό τους φορολογικό πλαίσιο. Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω ότι και η σχετική συγκριτική έκθεση του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα μέχρι το 2010 υπολειπόταν κατά πολύ του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ σε σχέση με τη συμβολή των εσόδων από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας” επισήμανε.

“Αυτό νομίζω απαντάει και στην κριτική που δέχτηκα επειδή τόλμησα να συγκρίνω τα έσοδα από ακίνητα της Ελλάδας σε σχέση με αυτά των εκτός Ευρώπης αναπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ” σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Βέβαια, είπε, “στην Ελλάδα αναγκαστήκαμε να κάνουμε πολύ μεγάλες προσαρμογές στο φορολογικό μας σύστημα μέσα σε λίγους μήνες, ενώ οι αντίστοιχες αλλαγές στις υπόλοιπες χώρες, ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου διαρκούν χρόνια. Και βέβαια οι προσαρμογές έγιναν σε μια περίοδο που η κρίση έπληξε τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειονότητας των συμπολιτών μας. Αυτό αναπόφευκτα, και σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα, προκαλεί τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας”.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι με την θεσμοθέτηση του ΕΝΦΙΑ “επεκτείνουμε τη φορολογική βάση, κατανέμουμε δικαιότερα τα βάρη και διορθώνουμε αναπόφευκτες ελλείψεις της έκτατης φορολόγησης μέσω ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ στις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες”.

Μάλιστα, όπως τόνισε, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, επιτυγχάνει, για την συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας, σημαντική ελάφρυνση σε σχέση με την επιβάρυνση τους το 2013

“Επιτυγχάνουμε λοιπόν το στόχο μας που είναι  να εισπράττουμε λιγότερα από περισσότερους και να επιβαρύνουμε με «περισσότερα» πολύ λίγους που έχουν μεγάλες δυνατότητες. Τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2014 αναμένεται να κυμανθούν στα € 2,65 δισ., δηλαδή περίπου  στο επίπεδο του αθροίσματος των εσόδων του ΕΕΤΑ και του ΦΑΠ του 2013” είπε, κάνοντας λόγο για όφελος από 4% έως και 20% για όσους πλήρωναν ΕΕΤΑ . 

 

“Κάποιοι από εσάς έχετε επωμιστεί το βάρος των δύσκολων αποφάσεων και στηρίζετε με επιμονή την καταβαλλόμενη προσπάθεια της Κυβέρνησης να οδηγήσει για πάντα τη χώρα μακριά από την επώδυνη περίοδο των τελευταίων χρόνων και επιθυμείτε διακαώς την ευόδωση της προσπάθειας αυτής. Και έχετε αυτήν την επιθυμία, διότι μέσα από αυτήν την προσπάθεια εκτός από την παρακαταθήκη που αφήνουμε στις γενιές του μέλλοντος θα μας δίνεται σταδιακά η δυνατότητα να αποζημιώσουμε τους συμπολίτες μας για τις τεράστιες θυσίες τους”, υπογράμμισε.

“Ναι οι ελαφρύνσεις αυτές προς το παρόν δεν είναι αρκετές. Δεν είναι αυτές που αναλογούν σε ένα λαό που θυσίασε περίπου το 25% του εισοδήματος του για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του και να φέρει τη χώρα στο δρόμο της σωτηρίας. 

Αυτή όμως η προσπάθεια για απαλλαγή από τα βάρη του παρελθόντος θα επιταχυνθεί όταν και η Ευρώπη αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες για τις οποίες δεσμεύτηκε, αναγνωρίζοντας ακόμη πιο πολύ τη συμβολή του ελληνικού λαού στη σταθερότητα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Μέχρι τότε σας καλώ να μείνετε προσηλωμένοι στο μεγαλύτερο εθνικό στόχο από την εποχή της μεταπολίτευσης” κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ