Twinergy: Με στόχο την ενεργειακή εξοικονόμηση – Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα και ο ρόλος της Protergia

Με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης η Ελλάδα συμμετέχει στο καινοτόμο ανθρωποκεντρικό πρόγραμμα TwinERGY. Πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας. Κάτι πολύ σημαντικό ειδικά σε μια χρονική συγκυρία που οι τιμές της ενέργειας βρίσκονται στα ύψη και η μη βιώσιμη κατανάλωση εντείνει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Η Ελλάδα συμμετέχει πιλοτικά στο TwinERGY, το οποίο εισάγει ένα πρωτοποριακό μοντέλο Digital Twin, μέσω του οποίου οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να αναλάβουν τον έλεγχο της ενεργειακής τους κατανάλωσης με τη βοήθεια δεδομένων και αυτοματισμών.

Mέσω του Digital Twin αντικατοπτρίζεται ψηφιακά το ενεργητικό του καταναλωτή καθώς μπορεί να παρακολουθήσει τις ενεργειακές καταναλώσεις/συναλλαγές διαμερισμάτων, των συγκροτημάτων και των γειτονιών μέσω ενός συστήματος που βασίζεται σε έξυπνες λύσεις και στην τεχνολογία blockchain.

Συγκεκριμένα, μέσω του έργου συμμετέχοντες έχουν εξοπλιστεί με smart (έξυπνες) συσκευές, όπως έξυπνες πρίζες, έξυπνους μετρητές, έξυπνους αισθητήρες για τον έλεγχο της φωτεινής έντασης και των καταναλώσεων, ενώ έχει ενισχυθεί και η φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων. Έτσι, δοκιμάζεται τοTwinERGY μέσω του πιλοτικού λογισμικού, σε 20 νοικοκυριά στην περιοχή της Αττικής .

Οι κατοικίες που βρίσκονται στην Αττική είναι μια από τις τέσσερις περιοχές που συμμετέχουν πιλοτικά στο έργο που χρηματοδοτεί η Ε.Ε.. Πολίτες από το Benetutti (Ιταλία), το Bristol (Ηνωμένο Βασίλειο) και το Stainheim (Γερμανία) συμμετέχουν επίσης στο έργο για την αντιμετώπιση των σημερινών ενεργειακών προκλήσεων.

Με ενεργό ρόλο η Protergia

Η Protergia, ως  αναπόσπαστο κομμάτι της MYTILINEOS του κορυφαίου ιδιώτη παραγωγού και παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, που συντονίζει την ελληνική συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 340.000 πελατών στην αγορά (ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι δυνητικοί δικαιούχοι προγραμμάτων, όπως το TwinERGY.

Η εφαρμογή τέτοιων υπηρεσιών Απόκρισης-Ζήτησης (Demand-Response) σε όλο το χαρτοφυλάκιο των πελατών θα ωφελούσε τόσο τους καταναλωτές (με την εφαρμογή δυναμικών συστημάτων τιμολόγησης, μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανάλωσή τους κ.α.) όσο και το δημόσιο δίκτυο (ΔΕΔΔΗΕ).

Όλες οι παροχές που συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της Protergia, γεγονός που θα επιτρέψει τη βέλτιστη λειτουργία της με πιο ευέλικτο, βιώσιμο και συντονισμένο τρόπο.

Στόχος της πιλοτικής εφαρμογής είναι να συγκεντρωθούν δεδομένα και να εξεταστούν οι ενεργειακές συνήθειες και η κατανάλωση των συμμετεχόντων, καθώς και να συμπληρωθεί το Digital Twin για να σχηματιστεί μια ευρύτερη εικόνα των τοπικών ενεργειακών προτύπων.

Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, έχουν εγκατασταθεί φορτιστές στο σπίτι τεσσάρων ιδιοκτητών ηλεκτρικών οχημάτων. Τα δεδομένα που συλλέγονται από τους συγκεκριμένους σταθμούς σε συνδυασμό με τα δεδομένα από το δίκτυο δημόσιων φορτιστών της Protergia στο κέντρο της Αθήνας, παρέχουν στους συγκεκριμένους χρήστες ένα βέλτιστο πλάνο για φόρτιση εντός της ημέρας.

Το έργο βασίζεται στις συντονισμένες ενέργειες 18 εταίρων από όλη την Ευρώπη, ανάμεσά τους ΜΜΕ, ακαδημαϊκά και κυβερνητικά ιδρύματα: Πανεπιστήμιο Πατρών, Stam S.R.L, Technische Hochschule Ostwestfalen-Lippe, University Nova Lisboa, IES R&D, Comune di Benetutti, University of Bristol, Knowle West Media Center, Suite 5, Grupo Etra, World Energy Consortium, MYTILINEOS, Bristol City Council, European Dynamics, Stadt Steinheim, Arthur’s Legal, SmartEn και Ideas for Change.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ