Το μυστικό παζάρι ΗΠΑ – Ευρώπης για τις φούσκες

Το μυστικό παζάρι ΗΠΑ – Ευρώπης για τις φούσκες

Μυστικές διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και ισχυρών κυβερνήσεων του πλανήτη, οι οποίες οδηγούν στη συντήρηση και εξάπλωση του «τοξικού» μηχανισμού που παρήγαγε την τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση και έπαιξε μεγάλο ρόλο στην κρίση της Ελλάδας περιέχονται σε εμπιστευτικό έγγραφο της αμερικανικής κυβέρνησης που αποκαλύπτει το Wikileaks (www.wikileaks.org) σε συνεργασία με «ΤΑ ΝΕΑ».

Στις αποκαλύψεις αυτές συμμετέχουν επίσης οι εφημερίδες «Suddeutsche Zeitung» από τη Γερμανία, «The Age» από την Αυστραλία, «La Jornada» από το Μεξικό, το ιταλικό περιοδικό «L’ Espresso», το γερμανικό κανάλι NDR και άλλα μέσα ενημέρωσης από τη Νορβηγία, την Ισλανδία και την Τουρκία.

Οι μυστικές διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της TISA (Trade in Services Agreement), της νέας Συμφωνίας για το Εμπόριο των Υπηρεσιών. Στις διαδικασίες συμμετέχουν 23 οικονομίες με μία εξ’ αυτών την Ευρωπαϊκή Ένωση που διαπραγματεύεται κεντρικά και για τις 28 χώρες – μέλη.

Οι προθέσεις. Στο απόρρητο έγγραφο που αποκτήθηκε από το Wikileaks (www.wikileaks.org/tisa-financial) αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις των ισχυρών οικονομιών για λιγότερη ρύθμιση και περισσότερη απελευθέρωση του χρηματοοικονομικού τομέα. Οι προθέσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα και τις τακτικές που κυριάρχησαν, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007 – 2008, όταν οι κυβερνήσεις έπαιρναν μέτρα για τη ρύθμιση των «τοξικών» στοιχείων που οδήγησαν σε αυτήν και κατ’ επέκταση στην κρίση χρέους στην Ευρώπη.

Ειδικοί που εξέτασαν  το έγγραφο έκαναν λόγο για «κανονισμούς που θα δεσμεύουν τις υπογράφουσες κυβερνήσεις σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι εξαιρετικά δύσκολο να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αποφυγή νέας κρίσης και να είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει «επαναρύθμιση».

Επισήμαναν μάλιστα ότι οι χώρες που θα υπογράψουν τη συμφωνία θα χάσουν το δικαίωμα να παραμένουν τα δεδομένα χρηματοοικονομικού περιεχομένου εντός της επικράτειάς τους, θα αντιμετωπίσουν πιέσεις, για να εγκρίνουν δυνητικά «τοξικά» ασφαλιστικά προϊόντα και δεν θα είναι σε θέση να λάβουν προληπτικά μέτρα για την αποφυγή μίας νέας κρίσης.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε επίσης:

3,8 δισ. ως το τέλος του καλοκαιριού αν εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα

Στουρνάρας: Έτσι θα μειωθούν οι χρεώσεις των τραπεζών στους καταναλωτές

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ