Τι είπαν Λαφαζάνης – Ρωμανιάς για τη συμπόρευση

Δηλώσεις έκαναν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Γιώργος Ρωμανιάς μετά την απόφαση του δεύτερου να προσχωρήσει στη «Λαϊκή Ενότητα».

Στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, συναντήθηκε με τον πρώηνώην Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Ρωμανιά, ο οποίος ανακοίνωσε την προσχώρησή του στη ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του προέδρου της Κ.Ο. της «Λαϊκής Ενότητας» Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον πρώην Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Ρωμανιά, στην οποία παραβρέθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Λαϊκής Ενότητας» και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, έγιναν οι εξής δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

Δηλώσεις Γιώργου Ρωμανιά:

«Όπως γνωρίζετε, από χθες έχω αποχωρήσει από το Υπουργείο Εργασίας, από τη θέση του γενικού γραμματέα. Στη συνείδησή μου δεν επιτρέπεται να παραμείνω απλός πολίτης, ανενεργός πολίτης και απλός θεατής των όσων συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας και κυρίως των όσων απειλούνται να συμβούν.

Επέλεξα να προσχωρήσω στη ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ  με συγκεκριμένη αιτιολόγηση αυτής της απόφασής μου. Θα πω τρία στοιχεία: Το πρώτο είναι ότι διέκρινα, όπως όλοι διακρίνατε ότι κανείς από τους βουλευτές που ανήκουν στη ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ δεν έχει ψηφίσει ποτέ κανένα μνημόνιο. Κανείς δεν υποτάχθηκε από τους βουλευτές αυτούς, όλοι έμειναν πιστοί στη συνείδησή τους. Οφείλουμε λοιπόν όλοι να συμπαρασταθούμε σε αυτόν τον αγώνα, των οποίο κάνουν.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό στοιχείο, που αναφέρεται στον τομέα της δραστηριοποίησής μου, είναι ο τομέας της κοινωνικής ασφάλισης. Το τρίτο Μνημόνιο, οι δύο νόμοι συγκεκριμένα ο Ν. 4334/2015 και ο Ν. 4336/2015, σαν συνέχεια των δύο προηγούμενων μνημονίων, δημιούργησαν μία απίστευτη βαρβαρότητα στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, και κυριολεκτώ όταν το λέω αυτό, ο κόσμος θα το αντιληφθεί στη συνέχεια. Αυτή η βαρβαρότητα, η οποία έχει απ’ όλα μέσα, έχει μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Μάλιστα, ειδικά για τις επικουρικές οδηγεί στη σταδιακή κατάργησή τους. Έχει αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, έχει τερατώδεις αυξήσεις στα όρια ηλικίας, έχει περιορισμούς στην κρατική χρηματοδότηση. Κυρίως δηλαδή οδηγεί στην ολοσχερή κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτή τη βαρβαρότητα οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε να την ανατρέψουμε.

Και το τρίτο στοιχείο είναι ότι μαζί με τον Δημήτρη Στρατούλη στο Υπουργείο Εργασίας, το τελευταίο εξάμηνο που παραμείναμε, παρά το μικρό χρονικό διάστημα, επιτελέσαμε και έχουμε να επιδείξουμε, και ο καθένας μπορεί να το δει, πολύ μεγάλο έργο. Αναφέρω συγκεκριμένα τους δύο νόμους, το Ν. 4321 και το Ν. 4331, με τους οποίους δώσαμε λύση σε πάνω από τριάντα ζητήματα, που αφορούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες και τα οποία χρόνιζαν από δεκαετίες.

Εκτός από αυτό έχουμε να επιδείξουμε και συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις οποίες καταθέσαμε στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, τις οποίες δεν προχώρησε. Στη συνέχεια αναφέρομαι στην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, αναφέρομαι στην κατάργηση της εφαρμογής συγκεκριμένων διατάξεων του Ν. 3863/2010 και του Ν. 3865/2010, τις οποίες εμείς προωθήσαμε και τις οποίες η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης δεν κατέθεσε στη Βουλή και δεν προωθήθηκαν. Αυτό είναι το έργο, το οποίο θέλουμε να συνεχίσουμε. Να ανατρέψουμε το έργο της βαρβαρότητας στην κοινωνική ασφάλιση και να συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Έκρινα ότι μόνο μέσω της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ μπορούμε να επιτύχουμε αυτούς τους δύο σκοπούς. Και θεώρησα υποχρέωσή μου να συμβάλλω, με όσες δυνάμεις διαθέτω, σε αυτή την προσπάθεια».

Δηλώσεις Παναγιώτη Λαφαζάνη:

«Να σας καλημερίσω κι εγώ. Με μεγάλη χαρά συναντήθηκα σήμερα με τον Γιώργο Ρωμανιά. Είναι ιδιαίτερη τιμή για τη ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και για μένα προσωπικά και για τον Δημήτρη Στρατούλη, ότι ο Γιώργος Ρωμανιάς αποφάσισε να συμμετάσχει στον αγώνα που δίνουμε ενόψει των εκλογών ενάντια στα μνημόνια και για να αλλάξουμε την πορεία αυτής της χώρας.

Ο Γιώργος Ρωμανιάς δεν χρειάζεται συστάσεις. Είπα ότι είναι ιδιαίτερα τιμητικό για μας ότι έρχεται να μας στηρίξει, γιατί ο ίδιος είναι ένας αγωνιστής πρώτα απ’ όλα της δημοκρατίας. Είναι ένας αγωνιστής για τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα. Και κυρίως είναι αγωνιστής για τη δημόσια και κοινωνική ασφάλιση. Ο Γιώργος Ρωμανιάς έχει μια παράδοση αγώνων για τη δημόσια, κοινωνική ασφάλιση δεκαετιών. Έχει άριστες γνώσεις, είναι άριστος γνώστης όλων των θεμάτων και πτυχών της κοινωνικής ασφάλισης. Ως γραμματέας στο Υπουργείο Εργασίας επιτέλεσε ένα τεράστιο έργο.

Θα έλεγα ένα έργο συμπυκνωμένο, μέσα σε ελάχιστους μήνες, που άλλοι θα χρειαζόντουσαν να κάνουν, εφόσον υπήρχε βεβαίως η πολιτική βούληση, πράγμα δύσκολο όπως καταλαβαίνετε, και να είχε την πολιτική βούληση λοιπόν κάποιος άλλος, αυτό το έργο θα χρειαζόταν χρόνια. Και το έκανε μέσα σε μήνες. Ένα θαυμάσιο έργο, που είναι ένα δείγμα γραφής, το οποίο δείχνει τι μπορεί να κάνει μια πολιτική ηγεσία σε αυτή τη χώρα, η οποία είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ο Γιώργος Ρωμανιάς είναι ένα στολίδι για την παράταξή μας. Θα είμαστε συμμαχητές, ο αγώνας μας είναι ωραίος, είναι δίκαιος αγώνας, και πιστεύουμε ότι θα επισφραγιστεί με μια μεγάλη νίκη. Σ’ ευχαριστώ Γιώργο. Να’ σαι καλά και καλή δύναμη στην κοινή μας προσπάθεια».

 

Δείτε επίσης

Λαφαζάνης: Δεν θα διστάσουμε να αποχωρήσουμε από την Ευρωζώνη

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ… πρώην συντρόφων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ