Συνέδριο «Υποδομές και Δίκτυα 2024» – Νίκος Χατζηνικολάου: Οι υποδομές αποτελούν εργαλείο και μοχλό της ανάπτυξης

Το μεγάλο στοίχημα είναι η τροχιά σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης της Ελλάδας να μετεξελιχθεί σε βιώσιμη και διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία ανέφερε ο εκδότης – διευθυντής της RealNews, Νίκος Χατζηνικολάου κατά τον χαιρετισμό του στο Συνέδριο  «Υποδομές και Δίκτυα: Η Ελληνική Πραγματικότητα. Εκσυγχρονισμός, Ανθεκτικότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη» που διοργανώνει η Next is Now και η Dome Consulting.

Του Θάνου Μωριάτη

«Τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Άφησε πίσω της την δεκαετή κρίση και τα μνημόνια, επέδειξε ανθεκτικότητα στη διάρκεια της πανδημίας και-μολονότι βρέθηκε εν μέσω αλλεπάλληλων διεθνών κρίσεων και εξωγενών προκλήσεων-ανέκαμψε δυναμικά και έχει πλέον εισέλθει σε τροχιά σταθερής και ισχυρής ανάπτυξης. Αυτό άλλωστε δείχνουν οι δείκτες, αυτό πιστοποιούν οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι και οργανισμοί» επεσήμανε, προσθέτοντας πως «όπως επισημαίνουν αναλυτές και οικονομολόγοι, η αειφόρος ανάπτυξη, που είναι το ζητούμενο για την χώρα μας, βασίζεται στο τρίπτυχο «Οικονομία-Κοινωνία-Περιβάλλον». Και οι υποδομές – τόσο οι «παραδοσιακές», τα κτίρια, τα οδικά δίκτυα, οι μεταφορές, οι εμπορευματικοί σταθμοί και τα ενεργειακά δίκτυα, όσο και οι σύγχρονες, οι ψηφιακές –  αποτελούν τον θεμέλιο λίθο, την ραχοκοκαλιά πάνω στην οποία στηρίζεται αυτό το τρίπτυχο. Οι υποδομές αποτελούν εργαλείο και μοχλό της ανάπτυξης. Οι επενδύσεις σε έργα υποδομής έχουν σημαντικό οικονομικό πολλαπλασιαστή. Για κάθε ευρώ που δαπανάται σε υποδομές, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν(ΑΕΠ) αυξάνεται επιπλέον κατά 0,8 ευρώ».

Ο Νίκος Χατζηνικολάου υπογράμμισε τη σημασία των σύγχρονων και βιώσιμων υποδομών σε μία εποχή διαρκώς διογκούμενης κλιματικής κρίσης και την σημαντική κοινωνική ενίσχυση που προσφέρουν με «χιλιάδες θέσεις εργασίας, την ανακοπή του brain drain, την αναζωογόνηση των τοπικών κοινωνιών και τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Πλατινένιος Χορηγός η Alpha Bank. Χρυσοί χορηγοί οι AVAX, Intrakat, METKA, ΤΕΡΝΑ. Ασημένιοι χορηγοί ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΤΜΕΔΕ, COSMOTE, ΑΔΜΗΕ. Χορηγοί οι ΔΕΔΔΗΕ, PWC, W2 Strategy, ΕΥΔΑΠ, NOVA, ΑΕCOM. Το συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ