Σταθάκης: Πρόβλημα ρευστότητας τον Μάρτιο χωρίς χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη

Το ελληνικό δημόσιο μπορεί να μην έχει ρευστότητα τον Μάρτιο για να καλύψει τις υποχρεώσεις του που ανέρχονται σε 4-5 δισ. ευρώ, αν δεν λάβει προσωρινή χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Τα έσοδα του δημοσίου μειώθηκαν κατά 7% ή περίπου 1,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και πιθανόν μειώθηκαν με αντίστοιχο ρυθμό και τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη.

“Θα έχουμε προβλήματα ρευστότητας τον Μάρτιο, αν δεν βελτιωθούν οι φόροι”, δήλωσε ο υπουργός.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group η Ελλάδα ζήτησε έγκριση για να αυξήσει κατά 4,5 δισ. ευρώ τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, αλλά η ΕΚΤ το απέρριψε αμέσως, αναφέρει το δημοσίευμα, που παραπέμπει σε δηλώσεις τεσσάρων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Η Ελλάδα ζητά από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης να της χορηγήσουν προσωρινό δάνειο για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, οι οποίες ανέρχονται σε 4-5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη. Ειδικότερα, η Ελλάδα, όπως είπε ο υπουργός, ζήτησε να λάβει 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη που είχε η ΕΚΤ από την αγορά ελληνικών ομολόγων και να αυξήσει  κατά 2 δισ. ευρώ τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Εάν η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν αμβλύνουν τις θέσεις τους σχετικά με τη χορήγηση προσωρινού δανείου, η Ελλάδα “θα είναι η πρώτη χώρα που θα χρεοκοπήσει για 5 δισ. ευρώ”, δήλωσε ο κ. Σταθάκης.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ