Σκυλακάκης στον Realfm 97,8: Εκσυγχρονισμός σε 80 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 δήλωσε ότι “το θέμα της αύξησης των τιμών είναι ένα διεθνές θέμα, αυτή η αύξηση μειώνει τον πλούτο στην χώρα”.
“Στο φυσικό αέριο είναι εξαιρετικό το πρόβλημα, σήμερα το πρωί οι τιμές του αερίου είναι στο 78 ευρώ ενώ ήταν 15 ευρώ στην Ευρώπη. Κάθε 10 ευρώ αύξηση κοστίζει στην οικονομία 600 εκατομμύρια. Είναι ένα πρόβλημα βαρύ το οποίο επιβαρύνει την οικονομία και μειώνει τον ρυθμό ανάπτυξης. Στα αγαθά που αυξάνονται όχι μόνο για λόγους ενέργειες για παράδειγμα τα δημητριακά για λόγους κακής σοδειάς και λόγω αύξησης των ναύλων” περιέγραψε.
“Η παρέμβαση που μπορούμε να κάνουμε είναι δημοσιονομική” σημείωσε. “Η γνώμη μου είναι ότι το κομμάτι των ναύλων και τα διεθνή αγαθά, αυτά έφτασαν σε πολύ υψηλό λόγω των ειδικών συνθηκών κατά το τέλος των μεγάλων lockdown και εκεί θα έχουμε αποκλιμάκωση και θα το δει και η αγορά. Στο πετρέλαιο θα κινούμαστε, εκεί που είμαστε δεν θα υπάρξει μεγάλη διαφορά. Στο φυσικό αέριο σε σχέση με τις τιμές του Δεκεμβρίου έχουμε σταθερή αποκλιμάκωση – είχε φτάσει μέχρι 150 και παραπάνω – η εκτίμηση της Κομισιόν είναι ότι δεν θα επανέλθει στα 15 σε σύντομο χρονικό διάστημα” πρόσθεσε ο υπουργός.

Ερωτηθείς γιατί δεν μειώνεται ο ΦΠΑ και ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα ο κ. Σκυλακάκης απάντησε:

“Tον μεν φόρο στα καύσιμα δεν έχουμε κανέναν λόγο να τον μειώσουμε γιατί αυτό θα σήμαινε ότι αντί να ενισχύσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους και αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα και σε μεγάλη πλειοψηφία δεν έχουν αυτοκίνητο, θα ενισχύαμε αυτούς που έχουν 2 ή 3 αυτοκίνητα δυσανάλογα. Θα έδινες 0 σε έναν χαμηλοσυνταξιούχο και θα ενίσχυες κάποιον που έχει 2 αυτοκίνητα. Γενικότερα, σας θυμίζω ότι η χώρα δανείζεται από τις αγορές, έχει έλλειμμα. Δεν υπάρχει τεράστια διάθεση στις αγορές για να αυξήσει η χώρα το έλλειμμά της. Ο τρόπος για να βγούμε από αυτή την ιστορία είναι να ανέλθει η οικονομία, να αρχίσουμε να παράγουμε περισσότερο και να έχουμε πόρους για να κάνουμε μείωση της φορολογίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή μείωση της φορολογίας με δανεικά γιατί δεν υπάρχει διάθεση έπειτα από 40δισ. και έχοντας το χρέος που έχουμε, να έχει η Ελλάδα μεγάλα ελλείμματα”.
“Από το Ταμείο Ανάκαμψης στον τομέα που μας “καίει” όλους και είναι η υγεία, έχουμε μεγάλα ποσά στην πρόληψη και έχουμε σε ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμό νοσοκομείων, μιλάμε για πάνω από 80 νοσοκομεία που θα υπάρξουν παρεμβάσεις ανακαινίσεων και αναβάθμισης, και σε 156 κέντρα υγείας. Μιλάμε για πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος, η οποία θα αλλάξει την ποιότητα της παροχής και θα περιορίσει κακή χρήση των πόρων. Αυτός ο συνδυασμός ψηφιακή αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός των υποδομών, καινούργιος εξοπλισμός θα βελτιώσει πολύ τη δυνατότητα των υγειονομικών μας να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες. Αυτό για να λειτουργήσει απαιτεί μεταρρυθμίσεις στο ίδιο το σύστημα υγείας, στην εκπαίδευση των ανθρώπων, τον τρόπο που είναι διαταγμένες οι δυνάμεις στην περιφέρεια, τα κίνητρα για να δουλεύουν στην περιφέρεια, βελτιώσεις στα τμήματα επειγόντων. Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει στην υγεία, υπάρχουν οι πόροι, έρχεται το Ταμείο Ανάκαμψης να βοηθήσει και το ΕΣΠΑ συμπληρωματικά. Αυτή η δουλειά θα ξεκινήσει μόλις τελειώσει αυτή η δύσκολη περίοδος της πανδημίας” αποκάλυψε.
“Αντίστοιχα θα γίνουν κινήσεις στην Παιδεία, στην Έρευνα, για την ενεργειακή μετάβαση, για την ψηφιακή μετάβαση του κράτους” κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ