Σκρέκας: Το σχέδιο για την ενεργειακή επάρκεια – Πώς θωρακίζεται η χώρα

Το σχέδιο που αφορά στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Κώστας Σκρέκας. στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία.
Ο  κ. Σκρέκας  σημείωσε ότι “νωρίτερα το πρωί συνεδρίασε εκτάκτως η Ομάδα Διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις οποίες παρακολουθούμε στενά. Στη συνεδρίαση αξιολογήσαμε τα νέα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και εξετάσαμε όλα τα σενάρια ακόμη και τα πιο δυσμενή για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας μας με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια”.
Στην συνέχεια μίλησε για το φυσικό αέριο .  “Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο συνεχίζεται μέχρι αυτή στιγμή δίχως διαταραχές .Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία  με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου εφόσον  αυτό κριθεί αναγκαίο .Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Χτες κατέπλευσε πλοίο το οποίο μετέφερε 108 χιλιάδες κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου . Επίσης υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου από τον αγωγό  TAP που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα”.

Τι είπε  ο Σκρέκας για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και το νερό

ΔΕΗ

Όσον αφορά στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ είπε ότι “πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα, υπάρχει διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη που μπορεί να καλύψει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών”.

” Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία  των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά .Επίσης σε ετοιμότητα είναι οι 5 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής  με καύσιμο φυσικό αέριο που έχουν όμως τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel .Δυστυχώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατροφοδοτεί τη σφοδρή ενεργειακή κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα σε δυσθεώρητα επίπεδα απειλώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έχουμε διαμηνύσει επανειλημμένα   ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της κοινωνίας για όσο χρειαστεί”, συμπλήρωσε.

Ενεργειακή κρίση: Η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  να ληφθούν έκτακτα  μέτρα  στήριξης των κρατών – μελών

Μεταξύ άλλων είπε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  να ληφθούν έκτακτα  μέτρα  στήριξης των κρατών – μελών  για την ενεργειακή κρίση .

” Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Κορυφής  όπου συμμετείχε η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης των κρατών – μελών απέναντι στις διεθνές τιμές της ενεργειακής κρίσης . Αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη ότι η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι συμπεριελήφθη η πρόταση στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής”, τόνισε και σημείωσε:

“χθες με τους ομολόγους μου, υπουργούς Ενέργειας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας ζητήσαμε με κοινή επιστολή προς την Γαλλική προεδρία και την Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. με αντικείμενο τη διερεύνηση δυνατοτήτων περαιτέρω στήριξης των  επιχειρήσεωn και των νοικοκυριών”.

“Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν τη σημασία της πρότασης που έχει υποβάλει  έγκαιρα  η ελληνική κυβέρνηση για δημιουργία κεντρικού μηχανισμού στήριξης ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων  επιχειρήσεων από το προηγούμενο φθινόπωρο”, κατέληξε.
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ