«Σεισμός» ακρίβειας στο ράφι: «Φούσκωσε» η τιμή γαλοπούλας μετά το ταμπελάκι «μόνιμης μείωσης» – ΦΩΤΟ

«Σεισμός» ακρίβειας για τα νοικοκυριά με τις τιμές στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ να θυμίζουν… ασανσέρ. Πληθαίνουν δε, οι καταγγελίες καταναλωτών ότι σε οι τιμές σε ορισμένα προϊόντα μετά την εφαρμογή του μέτρου της «μόνιμης μείωσης τιμής» κατά 5% αυξάνονται σε σύγκριση με εκείνες που είχε το ίδιο προϊόν πριν μπει το ταμπελάκι.

Της Εύης Κατσώλη

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το enikos.gr, συσκευασμένη ψητή γαλοπούλα ποσότητας 200 γραμμαρίων πριν από την ένταξη στη «μόνιμη μείωση τιμής» κόστιζε 4,14 ευρώ ή 20,70 ευρώ το κιλό. Έπειτα από προωθητική ενέργεια της αλυσίδας σούπερ μάρκετ η τιμή μειώθηκε στα 2,94 ευρώ τα 200 γραμμάρια ή 14,70 ευρώ το κιλό.

Έπειτα από  τρεις ημέρες η ίδια ψητή γαλοπούλα απέκτησε ταμπελάκι «μόνιμης μείωσης τιμής» καθώς η βιομηχανία που προμηθεύει το συγκεκριμένο προϊόν συμμετείχε στη δράση. Η γαλοπούλα των 200 γραμμαρίων πωλούνταν πλέον στα 3,93 ευρώ ή 19,65 ευρώ το κιλό δηλ. κατά 33,67% ακριβότερα.

Όπως λένε δε, οι καταναλωτές εάν κάποιος έκοβε την ίδια γαλοπούλα επιτόπου και δεν την έπαιρνε συσκευασμένη από το ψυγείο, θα την αγόραζε 2,31 ευρώ δηλ. κατά 1,62 ευρώ φθηνότερα από ότι την συσκευασμένη με το ταμπελάκι της «μόνιμης μείωσης τιμής».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραυτόπουλος μιλώντας στο enikos.gr, είπε ότι «από την εφαρμογή της «μόνιμης μείωσης τιμής»  προϊόντων, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές όχι μόνο δεν επωφελούνται, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ζημιώνονται. Και αυτό συμβαίνει επειδή οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ απέσυραν πολλές προσφορές και κράτησαν τις τιμές της βιομηχανίας».

Ο κ. Ραυτόπουλος υποστήριξε ακόμη ότι «οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν από ποια χώρα προέρχεται ένα προϊόν αν είναι εισαγωγής, την ημερομηνία παραγωγής και λήξης και την πιθανή διαφορά τιμής που μπορεί να έχει το συσκευασμένο προϊόν».

Σημειώνεται ότι το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας πραγματοποίησε αυτοψία σε σούπερ μάρκετ στο Μαρούσι και μεταξύ άλλων τόνισε ότι περισσότερα από 428 προϊόντα εταιρειών συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τις «μόνιμες μειωμένες τιμές τουλάχιστον κατά 5%» στα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.

«Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι τα προϊόντα με μειωμένη τιμή να ξεπεράσουν τα 500» δήλωσε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε ότι «οι εταιρείες από την ώρα που θα ενημερώσουν ότι συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για τις μειώσεις τιμών έχουν ένα χρονικό περιθώριο για τη σηματοδότηση των προϊόντων στο ράφι, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθούν να υπάρχουν τα προωθητικά πακέτα και δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν τα ίδια προϊόντα και στο καλάθι του νοικοκυριού».

«Η προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού είναι συνεχής. Οι καταναλωτές βλέπουν ακριβά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ κι αυτό δεν θα αλλάξει άμεσα, αλλά με τον διαρκή έλεγχο της αγοράς ώστε να επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους καταστρατηγούν τη νομοθεσία και με την ειδική ταμπέλα για την έκπτωση τουλάχιστον 5% για τουλάχιστον 6 μήνες, σταδιακά, θα σταθεροποιηθούν και θα μειωθούν οι τιμές. Αυτό επιδιώκουμε να επεκταθεί σε όσα περισσότερα προϊόντα γίνεται» είπε επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ