Σε ποια προϊόντα παραμένουν χαμηλά οι συντελεστές ΦΠΑ – “Μπλόκο” σε νέες ανατιμήσεις

«Φρένο» μπαίνει σε νέες ανατιμήσεις μιας σειράς προϊόντων και υπηρεσιών λίγο πριν το καλοκαίρι των Ελλήνων: Η πολιτεία θα μπορούσε να βάλει…  τρικλοποδιά στον ίδιο της τον εαυτό και να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα ακρίβειας, αλλά εντέλει επέκτεινε έως το τέλος του χρόνου το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 13% για εισιτήρια, υπηρεσίες εστίασης, γυμναστήρια, σχολές χορού και μη αλκοολούχα ποτά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ σε μια σειρά αγαθά και υπηρεσίες έληγε στο τέλος του μήνα, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως οι τιμές θα έπαιρναν την ανηφόρα. Κατατέθηκε όμως στην Βουλή νομοσχέδιο που «φρενάρει» την εν λόγω εξέλιξη και διατηρεί χαμηλά τους συντελεστές.

Σε ποια προϊόντα παραμένει χαμηλός ο ΦΠΑ

Συγκεκριμένα, το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει::

Παραμονή στο καθεστώτος μειωμένων ή/και υπερμειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. έως και τις 31.12.2022 για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, όπως:

μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, εισιτήρια κινηματογράφων, μεταφορές προσώπων και αποσκευών τους καθώς και εστίαση,

εισιτήρια για ζωολογικούς κήπους,

παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια,

παροχή υπηρεσιών από σχολές εκμάθησης χορού. (άρθρο 39)

Αιτιολογική έκθεση

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση παρατείνεται έως και τις 31.12.2022 η εφαρμογή: μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%, για τα μη αλκοολούχα ποτά της ΔΚ ΕΧ2202 και τα αεριούχα νερά της ΔΚ ΕΧ2201, της παρ. 51 του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ, καθώς και για τα εισιτήρια κινηματογράφων, τη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους, για τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων, για τα εισιτήρια (δικαίωμα εισόδου) για ζωολογικούς κήπους, για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και για τις υπηρεσίες που παρέχονται από σχολές εκμάθησης χορού του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α.

Η παράταση εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα ως άνω αγαθά και υπηρεσίες κρίνεται σκόπιμη, λαμβάνοντας υπόψη τη συνέχιση των συνθηκών δυσπραγίας στην οικονομία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και της ενεργειακής κρίσης.

Προτεινόμενη διάταξη

Άρθρο 39

Παράταση ισχύος μειωμένων και υπερμειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες – Τροποποίηση του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α.

  1. Η παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 4690/2020 (Α’104), τροποποιείται ως προς τον χρόνο ισχύος του μειωμένου ή υπερμειωμένου, κατά περίπτωση, συντελεστή Φ.Π.Α. στα μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στις μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους, καθώς και στην εστίαση και διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Οι διατάξεις του Παραρτήματος ΙΙΙ «Αγαθά και Υπηρεσίες που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 21» του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, όπως τροποποιούνται από την παρ. 1, εφαρμόζονται από την 1.6.2020 έως και τις 31.12.2022.».

  1. Η παρ. 5 του άρθρου 49 του ν. 4772/2021 (Α’ 17), τροποποιείται ως προς τον χρόνο ισχύος του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. για τα εισιτήρια για ζωολογικούς κήπους και διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Το άρθρο 36 ισχύει από τη δημοσίευση του παρόντος και εφαρμόζεται μέχρι και τις 31.12.2022.».

  1. Οι παρ. 9 και 10 του Κεφαλαίου Β, «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α. τροποποιούνται ως προς τον χρόνο ισχύος του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και σχολές εκμάθησης χορού και διαμορφώνονται ως εξής:

«9. Η παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια από την 1.10.2021 έως και τις 31.12.2022.

  1. Η παροχή υπηρεσιών από σχολές εκμάθησης χορού από την 1.10.2021 έως και τις 31.12.2022 και εφόσον δεν απαλλάσσονται με το άρθρο 22».

Πηγή: enikonomia.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ