Ρεύμα: Αυτό είναι το φθηνότερο τιμολόγιο – Τι είπε ο Σκυλακάκης για όσους θέλουν να πετύχουν χαμηλότερη τιμή

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στα τιμολόγια ρεύματος και ποιο πρέπει να επιλέξει ο κάθε καταναλωτής σύμφωνα με τις ανάγκες του.

«Το πράσινο τιμολόγιο θα είναι το πιο φθηνό καθώς η τιμή του θα είναι κάτω από 0,14 ευρώ η κιλοβατώρα, χωρίς επιδότηση. Δηλαδή η τιμή του ρεύματος θα είναι  κάτω από τα επίπεδα του Οκτωβρίου/ Νοεμβρίου. Το πράσινο είναι ένα τιμολόγιο  στο οποίο μεταπίπτουν αυτόματα όλοι οι καταναλωτές εάν δεν επιλέξουν κάποιο από τα χρωματιστά τιμολόγια. Στο πράσινο τιμολόγιο τις τιμές ρεύματος θα τις δούμε στις 2 Ιανουαρίου 2024  τις οποίες θα τις ανακοινώσει η ΡΑΑΕΥ στις 2 Ιανουαρίου. Στο πράσινο τιμολόγιο οι τιμές του ρεύματος του πιο μεγάλου παρόχου θα είναι κάτω από 0,14 ευρώ για τον Γενάρη» περιέγραψε.

«Το πράσινο τιμολόγιο είναι ένα κυμαινόμενο για το οποίο ξέρει ο καταναλωτής την τιμή του ρεύματος στην 1η του μήνα» επανέλαβε.

«Έχουμε τα μπλε τιμολόγια τα οποία έχουν ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος. Έχουμε τιμολόγια ακόμη και κάτω από 0,14 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως θα είναι σταθερή η τιμή του ρεύματος για 1 χρόνο/ για πολλούς μήνες από μια εταιρεία. Αλλά αυτό ισχύει και για τις υπόλοιπες εταιρίες καθώς και αυτές έχουν ήδη εμφανίσει πολύ καλές τιμές » είπε και υπενθύμισε πως  «στο μπλε τιμολόγιο ο καταναλωτής ξέρει την τιμή του ρεύματος για 6 μήνες/για 1 χρόνο από την αρχή που κάνει κάποιος το συμβόλαιο» .

«Το κίτρινο τιμολόγιο το οποίο είναι  κυμαινόμενο  ο καταναλωτής  βλέπει την τιμή ρεύματος μετά το τέλος του μήνα αφού έχει καταναλώσει. Αλλά στο κίτρινο τιμολόγιο δεν πληρώνει ο καταναλωτής το κόστος της αντιστάθμισης κινδύνου. Δηλαδή τον κίνδυνο να πάει η τιμή χαμηλά ή ψηλά  το αναλαμβάνει ο  καταναλωτής. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι και ένα πολύ ανταγωνιστικό τιμολόγιο» διευκρίνισε και πρόσθεσε πως «η  ουσία δεν είναι πιο χρώμα τιμολογίου θα επιλέξει ο καταναλωτής. Αλλά ουσία είναι σε όλα τα χρώματα είναι να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και αυτό πετυχαίνουμε τώρα» .

Τι πρέπει να κάνουν όσοι θέλουν να πετύχουν χαμηλότερη τιμή ρεύματος

Στη συνέχεια ρωτήθηκε για τους συνταξιούχους και για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

«Για την ώρα να μην κάνουν τίποτα. Διότι εάν δεν κάνουν τίποτα θα πάνε στο πράσινο τιμολόγιο. Η τιμή του ρεύματος της ΔΕΗ στο πράσινο τιμολόγιο είναι πολύ ανταγωνιστική. Το πράσινο στην ΔΕΗ  που είναι ο πιο μεγάλος πάροχος θα έχει 0,14 ευρώ και πιο κάτω  χωρίς την επιδότηση. Οι καταναλωτές θα δουν στις 2 Ιανουαρίου για πρώτη φορά έναν πίνακα στον οποίο θα βλέπουν τους παρόχους και τις τιμές του πράσινου τιμολογίου καθαρά. Αυτές θα είναι οι τελικές τιμές και  ο καταναλωτής θα καταλαβαίνει  λογικά ποιος θα είναι ο πιο φθηνότερος πάροχος. Εάν ο καταναλωτής δει ότι ο πάροχος είναι πολύ ακριβός στο πράσινο  τιμολόγιο τότε μπορεί να τον αλλάξει σύμφωνα με τις ανάγκες του. Εάν  όμως οι καταναλωτές δουν ότι ο πάροχος τους έχει μια ανταγωνιστική τιμή τότε δεν  υπάρχει λόγος να  κάνουν τίποτα» υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Μάλιστα, έδωσε κάποιες διευκρινίσεις όσον αφορά στο εάν θα έχουν οι λογαριασμοί ρεύματος κρατικές επιδοτήσεις. «Επιδοτήσεις θα παίρνει με κάποιον τρόπο  από τον Γενάρη παραπάνω από το 40% του πληθυσμού. Για το ποσοστό αυτό οι τιμές ρεύματος  θα είναι χαμηλότερες. Δηλαδή για τους ανθρώπους  που έχουν κοινωνικά τιμολόγια  οι τιμές θα είναι πολύ χαμηλές  και μάλιστα αυτές θα είναι σε  προ κρίσης επίπεδα. Για τους πολυτέκνους 30 χιλιάδες οικογένειες  θα έχουν πολύ χαμηλές τιμές. Βάζουμε το τιμολόγιο των πολυτέκνων. Για το πρώτο τρίμηνο του 2024  όσοι θερμαίνονται με ηλεκτρισμό  και μπουν στην πλατφόρμα και κάνουν τη σχετική αίτηση θα δουν τιμές στα προ κρίσης επίπεδα» .

«Το χρώμα του τιμολογίου έχει να κάνει  με τις δικές ανάγκες ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών. Εάν ο καταναλωτής έχει πολύ ακριβούς λογαριασμούς ρεύματος και θέλει να παρακολουθεί από κοντά την αγορά τότε του ταιριάζει να πάρει το κίτρινο τιμολόγιο. Εάν θέλει να έχει την ησυχία του τότε παίρνει το μπλε τιμολόγιο» δήλωσε.

Ο ανταγωνισμός των παρόχων 

«Στο μπλε τιμολόγιο λειτουργεί. Και πιστεύω ότι αυτό θα το δούμε στο πράσινο αλλά και στο κίτρινο τιμολόγιο. Θα το δούμε αυτό για πολύ καιρό. Ο ανταγωνισμός είναι εδώ για να μείνει  τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο και πιστεύω πως θα έχουμε έντονο ανταγωνισμό  μεταξύ των παρόχων. Η δική μας δουλειά δεν μένει εκεί γιατί ο ανταγωνισμός που επηρεάζει το περιθώριο κέρδους των παρόχων προς όφελος του καταναλωτή είναι ένα κομμάτι του λογαριασμού. Ο λογαριασμός του ρεύματος έχει πολλά κομμάτια:

  • Το ένα αφορά τις τιμές των ρύπων οι οποίες ακριβαίνουν μονίμως. Οι τιμές των ρύπων από τα 20 ευρώ με 25 ευρώ πήγαν στα  75 ευρώ με 80 ευρώ .Αυτό είναι ένα κομμάτι μόνιμο.
  • Ένα άλλη κομμάτι είναι η  τιμή του φυσικού αερίου. Αυτή έχει πέσει.
  • Την τιμή του λιγνίτη που είναι το πιο ακριβό καύσιμο το οποίο φεύγει από τον μίγμα.
  • Έχει τις ρευματοκλοπές που είναι το 5% των λογαριασμών και τώρα παίρνουμε πολύ αυστηρά μέτρα για να τις περιορίσουμε.
  • Και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που  και εδώ πήραμε μέτρα  για να περιορίσουμε »

 

Οι ανακοινώσεις των παρόχων

Τις προσφορές τους για τα σταθερά (μπλε) τιμολόγια ρεύματος ανακοίνωσαν ορισμένοι πάροχοι . Αναλυτικά:

ΔΕΗ

  •  Τo ΔΕΗ myHome Enter 12μηνης διάρκειας με πάγιο 5 ευρώ έχει χρέωση στο 0,179 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για όσους έχουν νυχτερινό τιμολόγιο η χρέωση τη νύχτα είναι 0,169 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επιπλέον, με την ενεργοποίηση πάγιας εντολής οι καταναλωτές έχουν έκπτωση 2% στον λογαριασμό τους.
  • Η χρέωση στο ΔΕΗ myHome Online είναι 0,175 ευρώ ανά κιλοβατώρα την ημέρα και 0,166 ευρώ τη νύχτα, πάγιο 3,5 ευρώ και 12μηνη διάρκεια.

Protergia

  •  Το Value Safe είναι ένα πρόγραμμα το οποίο σταθερό οικιακό τιμολόγιο για διάστημα 12 μηνών,  με πάγιο στα 3,5 ευρώ και χρέωση 0,165 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • Η ίδια χρέωση ισχύει και για τις νυχτερινές ώρες.

Elpedison

Το  Elpedison Bright, διάρκειας 12 μηνών έχει σταθερή χρέωση 0,169 ευρώ ανά κιλοβατώρα και πάγιο 3 ευρώ.

Ελίν

Η Ελίν, όπως και η ΔΕΗ, έχει ανακοινώσει δύο σταθερά τιμολόγια: το Power On! Blue Day, με 12μηνη διάρκεια, πάγιο 5 ευρώ και σταθερή χρέωση 0,149 ευρώ ανά κιλοβατώρα, και το Power On! Blue Day & Night, με πάγιο 5 ευρώ, 12μηνη διάρκεια και χρέωση 0,149 ευρώ ανά κιλοβατώρα την ημέρα και 0,139 ευρώ ανά κιλοβατώρα τη νύχτα.

Ήρων

Το ΗΡΩΝ HOME FIX έχει σταθερή χρέωση 0,165 ευρώ ανά κιλοβατώρα, 12μηνη διάρκεια και πάγιο 7,5 ευρώ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ