Ρεν: «Χαλαρώστε τους ρυθμούς…»

Ρεν: «Χαλαρώστε τους ρυθμούς…»

 

Με ηπιότερους ρυθμούς μπορούν πλέον να συνεχίσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή τους οι χώρες της ΕΕ, αναγνώρισε ο επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συζήτηση με θέμα τις «μακροοικονομικές ανισορροπίες στην ΕΕ».

Όπως εξήγησε ο επίτροπος Ρεν, η επιβράδυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι σήμερα εφικτή, λόγω τριών σημαντικών παραγόντων. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι, από το 2011 και μετά, οι χώρες της ευρωζώνης κατάφεραν να ανακτήσουν την αξιοπιστία των δημοσιονομικών πολιτικών τους. Ο δεύτερος αφορά την αποφασιστική δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να σταθεροποιήσει τις αγορές και ο τρίτος αφορά στη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Όλι Ρεν τόνισε, επίσης, ότι η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή δεν ήταν εφικτή το 2010 και το 2011, όταν κάποιες χώρες της ευρωζώνης κινδύνευαν με χρεωκοπία και έπρεπε να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους με δύσκολες αποφάσεις.

Ωστόσο, ερωτηθείς αν η Επιτροπή προτίθεται να παρατείνει τις προθεσμίες προς τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα (άνω του 3% του ΑΕΠ), ο Όλι Ρεν υπήρξε μάλλον αποθαρρυντικός, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα οικονομικά και δεν ευθυγραμμίζεται με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Υπάρχουν πολλές χώρες που θέλουν και μπορούν να μειώσουν φέτος τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα» ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο επίτροπος Ρεν.

Εξάλλου, ο Όλι Ρεν δέχτηκε δριμεία κριτική από τους ευρωβουλευτές για την πολιτική λιτότητας που προωθείται τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση της Πορτογαλέζας ευρωβουλευτού από τους Σοσιαλιστές Ελίζα Φερέιρα, η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα της χώρας της φωνάζοντας «φτάνει πια». Ο Όλι Ρεν απάντησε ότι είναι σημαντικό τα κράτη που βρίσκονται σε πρόγραμμα να το ενστερνίζονται και, για άλλη μια φορά, εξήρε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου «με εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα, η χώρα έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις προκλήσεις».

Ερωτηθείς, εξάλλου, από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, για την αναστολή της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank, o Όλι Ρεν, απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να πει ότι το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών είναι ουσιαστικής σημασίας, βαδίζει ομαλά και πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Μιλώντας για την ανάπτυξη, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι «τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια» είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας, ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη. «Η παγίδα της ρευστότητας είναι μια παγίδα χρηματοδότησης, καθώς είτε δεν παρέχονται δάνεια, είτε τα δάνεια που παρέχονται συνοδεύονται από απαγορευτικά επιτόκια» ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο επίτροπος για θέματα οικονομίας, συμπληρώνοντας ότι τα «κενά» που δεν δύνανται να καλύψουν οι ιδιωτικές τράπεζες τα συμπληρώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Τέλος, για την ΕΤΕπ, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι η αύξηση κεφαλαίου 10 δισ. ευρώ, της επιτρέπει να αυξήσει κατά 40% τον δανεισμό στην ΕΕ, το 2013. Τόνισε μάλιστα, ότι η Επιτροπή αναμένει από την ΕΤΕπ να αποδεσμεύσει 180 δισ. ευρώ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, προς όφελος της ανάπτυξης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη απόφαση της ΕΤΕπ να αυξήσει την παροχή δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ