Ρεκόρ κόκκινων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

Στο… κόκκινο είναι τα Ταμεία, καθώς αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ασφαλιστικών εισφορών. 

Συνολικά εκτιμάται πως τα χρέη προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 17 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, οι οποίες έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως ο ΟΑΕΕ, που εξελίσσεται πλέον στον μεγάλο ασθενή του συστήματος, υπερκάλυψε το πρώτο 9μηνο το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης που του αντιστοιχούσε για ολόκληρο το έτος.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών χρειάστηκε 835 εκατ. ευρώ (100,1%) από τον κρατικό κορβανά για να πληρώσει συντάξεις, ενώ η πρόβλεψη ήταν να λάβει 834 εκατ. ευρώ για όλη τη χρονιά. Γι’ αυτό και ο ΟΑΕΕ ζήτησε και πήρε 350 εκατ. ευρώ από τον «υπο-κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) ώστε να βγάλει τη χρονιά χωρίς προβλήματα. Αξίζει να αναφερθεί πως τα χρέη προς τον Οργανισμό αγγίζουν πλέον τα 11 δισ. ευρώ.

Όπως φαίνεται και από την τρίτη έκθεση του ΚΕΑΟ για το τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος, οι οφειλές που έχουν μεταφερθεί από τα Ταμεία στο Κέντρο αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο, αγγίζοντας τα 16,9 δισ. ευρώ (316.855 οφειλέτες).

Η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο σε προσαυξήσεις – τόκους (235,9 εκατ. ευρώ), ενώ 73,8 εκατ. ευρώ είναι οι νέες οφειλές που προστέθηκαν εντός του τελευταίου τριμήνου. Είναι άλλωστε γνωστό πως η μερίδα του λέοντος από το δυσβάσταχτο αυτό χρέος, τα 13,5 δισ., δημιουργήθηκε πριν από την κρίση, δηλαδή από το 2009 και παλαιότερα.

Σημαντική είναι και η διαρροή οφειλετών από τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Από τους 75.551 οφειλέτες που είχαν ενταχθεί, εκτός ρύθμισης έχει βρεθεί το 50%, ήτοι 37.851. Κάποιοι από αυτούς, και συγκεκριμένα 4.326, έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Από τον Δεκέμβριο εφαρμόζεται και η πρακτική των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων, με αποτέλεσμα να έχουν εισπραχθεί στο διάστημα αυτό 24,2 εκατ. ευρώ (συνολικά έσοδα 1,57 δισ. ευρώ από το 2013 όταν ξεκίνησε να λειτουργεί, εκ των οποίων τα 583,7 εκατ. ευρώ εντός του 9μήνου του τρέχοντος έτους).

Το ΙΚΑ

Τα χρέη, ωστόσο, που διαχειρίζεται το ΚΕΑΟ δεν είναι τα μόνα βάρη του συστήματος. Εκτιμάται πως το ΙΚΑ έχει στείλει στο Κέντρο μόνο το 26% των οφειλετών του, με συνολικά χρέη 8,9 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται πως οι συνολικές οφειλές προς το Ταμείο των μισθωτών αγγίζουν τα 19 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως το ΙΚΑ έχει αξιοποιήσει στο εννεάμηνο το 83,9% του συνόλου της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης που δικαιούται, δηλαδή 1,86 δισ. ευρώ από τα 2,217 δισ. ευρώ.

Η αύξηση των εσόδων του οδήγησε για πρώτη φορά εδώ και χρόνια στην πληρωμή των συντάξεων χωρίς να χρειαστούν τα σχεδόν πάγια πια βραχυπρόθεσμα δάνεια από άλλους ασφαλιστικούς φορείς. Η απόρριψη, ωστόσο, από το ΔΣ της πρότασης της διοίκησης για ενίσχυση με 200 εκατ. ευρώ από το μικρό ΑΚΑΓΕ δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε λύσεις όπως η ενίσχυσή του από τα αποθεματικά του κράτους.

Πηγή: Έθνος

 

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται 75.000 πλειστηριασμοί ακινήτων

Ασφαλιστικά Ταμεία: Το 50% των οφειλετών εγκατέλειψε τις 100 δόσεις και το 64% τις 12 δόσεις

Μεγάλες επιβαρύνσεις σε εταίρους ΕΠΕ και μέλη ΔΣ ΑΕ με το νέο ασφαλιστικό

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.