Πρωταθλητές ακρίβειας στα τρόφιμα-Πίνακας

Πρωταθλητές ακρίβειας στα τρόφιμα-Πίνακας

Τα… σκήπτρα της ακρίβειας κρατούν τα τρόφιμα λόγω της απουσίας αγροτικής πολιτικής σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, αλλά και της ατολμίας προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την ετήσια έκθεση του υπουργείου Ανάπτυξης για την εξέλιξη των τιμών το 2013 και την οποία παρουσίασε ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς.

Επίσης ένα άλλο γεγονός που κάνει απλησίαστες τις τιμές των προϊόντων παρά την πτώση τους, τη μεγαλύτερη στην ΕΕ, είναι η συρρίκνωση των εισοδημάτων, η μείωση των μισθών, αλλά και η αύξηση της φορολόγησης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Eurostat, η χώρα μας βρίσκεται στη 10η θέση σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό με 586 ευρώ, ενώ σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση. Αυτή ισούται με 88,9 μονάδες όταν η βάση είναι το 100.

Η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Σκορδάς, σημείωσε την καλύτερη μεταβολή των τιμών στην ΕΕ των «28», με τις μεγαλύτερες μειώσεις. Ωστόσο, όπως σημείωσε παρουσιάζοντας σειρά από στατιστικά στοιχεία και πίνακες, υπάρχει ακαμψία στα προϊόντα διατροφής και συγκεκριμένα σε γαλακτοκομικά και αβγά. Έτσι σε ετήσια βάση το νωπό γάλα ανέβηκε κατά 3,46%, το γιαούρτι κατά 3,39%, τα νωπά λαχανικά κατά 2,94%, η φέτα αυξήθηκε κατά 2,56%, τα σκληρά τυριά ακρίβυναν 2,49%, το νωπό μοσχάρι 1,42% και οι νωπές πατάτες 0,54%.

Ο υφυπουργός απέδωσε τις ανατιμήσεις στην «ανελαστικότητα της ζήτησης και στο υψηλό κόστος παραγωγής των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων». Τόνισε ακόμη την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, υποδεικνύοντας τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ.

 

Πηγή: Εθνος

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ