Power Pass: Αναλυτικός οδηγός με όλες τις απαντήσεις – Πώς θα πάρουν επιδότηση οι φοιτητές

«Βροχή» οι αιτήσεις για το Power Pass:Αυτή την στιγμή μπορούν να αιτηθούν μέσω του gov.gr την αποζημίωση για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1 και 2. Δεκάδες είναι όμως οι απορίες που έχουν οι πολίτες για την έκτακτη αποζημίωση έως και 600 ευρώ, που καλύπτει αναδρομικά μέρος των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς. Μέσα από έναν αναλυτικό οδηγό με 17 ερωτήσεις – απαντήσεις επιχειρούμε να απαντήσουμε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

 Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Φυσικά επιχειρούμε να ξεκαθαρίσουμε και το τοπίο γύρω από τι συμβαίνει όταν το ρολόι είναι σε διαφορετικό όνομα από εκείνο του πραγματικού «χρήστη» του ακινήτου. Ακολουθούν 17 δικές σας ερωτήσεις με τις σχετικές απαντήσεις:

Ποιος παίρνει τα χρήματα στις περιπτώσεις που ο λογαριασμός ρεύματος είναι σε άλλο όνομα; Για παράδειγμα στους ενοικιαστές;

Δεν έχει καμία σημασία σε ποιανού όνομα είναι ο λογαριασμός. Σημασία έχει τι είναι δηλωμένο στο Ε1 ως κύρια κατοικία. Με άλλα λόγια το κριτήριο που καθορίζει το ποιος θα πάρει την έκτακτη αποζημίωση για το ρεύμα είναι το πού έχεις δηλώσει στην εφορία ότι μένεις. Έτσι, αν κάποιος νοικιάζει ένα σπίτι αλλά το ρολόι είναι σε άλλο όνομα, εφόσον δηλώνει το συγκεκριμένο οίκημα ως κύρια κατοικία του θα πάρει την επιδότηση κανονικά.

Μένω σε ακίνητο με δωρεάν παραχώρηση από τους γονείς μου. Θα πάρω την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση;

Στις περιπτώσεις της «δωρεάν παραχώρησης», εάν το ακίνητο έχει δηλωθεί από το άτομο που διαμένει σε αυτό ως πρώτη κατοικία, τότε θα του δοθεί κανονικά η αποζημίωση.

Στο ακίνητο που διαμένω εμφανίζομαι ως φιλοξενούμενος. Θα λάβω την επιδότηση;

Όχι. Ο «φιλοξενούμενος» δεν έχει δικαίωμα στην επιδότηση του ρεύματος. Την δήλωση για την έκτακτη αποζημίωση θα την υποβάλλει αυτός που τον φιλοξενεί, εφόσον βεβαίως το ακίνητο έχει δηλωθεί ως κύρια κατοικία.

 Διαβάστε τις απαντήσεις σε 17 ερωτήσεις στο enikonomia.gr – Τι ισχύει για φιλοξενούμενους, δωρεάν παραχώρηση… και άλλες περιπτώσεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ