Πετράκης στον Realfm 97,8: Οι μειώσεις αργούν να περάσουν στους καταναλωτές, οι αυξήσεις περνούν αμέσως

«Η ευρωπαϊκή οικονομία πάει λίγο καλύτερα από ότι είχαμε φανταστεί σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαμε πριν από έναν μήνα. Ο καλός καιρός δεν δημιούργησε προβλήματα στην παροχή ενέργειας, η παραγωγική δραστηριότητα διατηρήθηκε υψηλά, η αγορά εργασίας κινήθηκε ικανοποιητικά. Μάλλον δεν θα μετρήσει ύφεση η ευρωπαϊκή οικονομία» δήλωσε ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Πετράκης, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.

«Το ίδιο συμβαίνει με την ελληνική οικονομία, την υπολογίζαμε σε ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 0%, την βλέπουμε γύρω στο 1%-1,5%. Όλα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίζει κανείς με σκεπτικισμό, είμαστε στην αρχή του έτους» πρόσθεσε.

«Σωστά λαμβάνονται μέτρα για τον χώρο των τροφίμων. Δεν αποτυπώνεται η μείωση των τιμών της ενέργειας ιδιαίτερα στα τρόφιμα. Οι μειώσεις αργούν να περάσουν στους καταναλωτές, οι αυξήσεις περνούν αμέσως. Διότι υπάρχει και μια δικαιολογητική βάση το ότι υπάρχει το κόστος αντικατάστασης, όταν αντιλαμβάνεται ο επιχειρηματίας ότι αυτό που έρχεται είναι ακριβότερο, πουλάει αμέσως ακριβότερα ήδη. Δεν είναι πολύ σωστό αυτό, αλλά είναι κάτι που παρατηρούμε» σχολίασε ο κ. Πετράκης.

«Όσα υπάρχει πόλεμος, οι πληθωριστικές πιέσεις διατηρούνται. Πάντα υπάρχει η αγωνία της εκτροπής όσο υπάρχει πόλεμος, άρα είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας και δεν μπορούμε να σκεφτούμε την επόμενη ημέρα» επεσήμανε ο καθηγητής.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ