Πετράκης στον Realfm 97,8: Η εκτίμηση για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα για το 2022 είναι γύρω στο 2%

Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Πετράκης, δήλωσε σχετικά με τον πληθωρισμό σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ότι “παροδικό φαινόμενο δεν ξέρω γιατί ότι έρχεται δύσκολα φεύγει, αναμφισβήτητα όμως, εκτιμούμε ότι είναι ένα φαινόμενο που προκλήθηκε από την επιστροφή της οικονομίας και από την έκρηξη των ενεργειακών τιμών που έχει και άλλες άκρες γιατί έχει διογκωθεί. Το παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή, η εκτίμηση για την Ελλάδα για το 2022 είναι γύρω στο 2% αυτή τη στιγμή. Για να συμβεί αυτό το πρώτο τρίμηνο θα είναι δύσκολο”.

“Γενικά εκτιμούμε ότι θα έχει μια πτωτική πορεία, σε αυτό συγκλίνουν όλες οι γνώμες, οι κεντρικές τράπεζες. Στις ΗΠΑ είναι διαφορετικά, θα παραμείνει για περισσότερο διάστημα” τόνισε ο κ. Πετράκης.

“Ο τουριστικός τομέας το καλοκαίρι θα δυσκολευτεί αρκετά για να βρει το κατάλληλο προσωπικό γιατί θα χρειαστεί να δώσει υψηλότερες τιμές, θα έχει και μια αύξηση σε ορισμένους τομείς και κλάδους και στις αμοιβές, παρόλα αυτά είναι ένα έτος ζωντανό με αρκετές εκπλήξεις που συγκεντρώνονται προς την αρνητική πλευρά” σημείωσε.

“Αν συνεχιστούν οι πιέσεις, που θα συνεχιστούν σε έναν βαθμό, πιθανόν να δούμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις στον ΦΠΑ, δεδομένου ότι το νέο πλαίσιο με την ΕΕ το επιτρέψει. Στον παρονομαστή της ιστορίας είναι μη τυχόν γίνει το λάθος και χάσουμε την δημοσιονομική εγκυρότητα. Εάν αυτό συμβεί θα ξανακυλήσουμε στα ίδια” συμπλήρωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ