Πεταλιοί Εύβοιας: «Χρυσή» επένδυση στο νησί του Πικάσο

Την ανάπτυξη ενός υπερπολυτελούς προορισμού φιλοξενίας, αναψυχής και ευεξίας με όρους αειφορίας έχει δρομολογήσει η Grivalia Hospitality σε ιδιόκτητη έκταση 500 στρεμμάτων στη Μεγαλόνησο, το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πεταλιών, με την ολοκλήρωση της α’ φάσης του project των 280 εκατ. ευρώ να τοποθετείται το 2025.

Της ΕΥΑΣ Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Με στόχο, μάλιστα, την επιτάχυνση υλοποίησης του έργου, η Grivalia Hospitality έχει ήδη υποβάλει φάκελο στο Enterprise Greece, προκειμένου το εμβληματικό project στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών, που έχει βρεθεί κατά καιρούς στο στόχαστρο Ελλήνων και ξένων επενδυτών, να ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων και να υπαχθεί στις διαδικασίες fast track.

Λόγω του «πράσινου» χαρακτήρα της επένδυσης, η οποία αναμένεται να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση του high end τουρισμού στην Ελλάδα, προάγοντας παράλληλα την αειφόρο ανάπτυξη, την πράσινη ενέργεια και τις αρχές του βιώσιμου τουρισμού, η Grivalia θα διεκδικήσει πόρους χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, το project προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ίδρυση και λειτουργία ενός τουριστικού θέρετρου πολύ υψηλών προδιαγραφών, για τη διαχείριση του οποίου η Grivalia βρίσκεται σε πολύ προχωρημένες συζητήσεις με hotel operator διεθνούς φήμης, ο οποίος δεν έχει μέχρι σήμερα παρουσία στην Ελλάδα.

Το οικολογικό θέρετρο θα περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχειακή εγκατάσταση, εστιατόρια, χώρους ευεξίας και εκγύμνασης, καθώς και beach club, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας σε Ελληνες και διεθνείς επισκέπτες. Βάσει σχεδιασμού, προβλέπεται επιπλέον η ανάπτυξη πολυτελών branded κατοικιών, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ιδιωτικότητα και πολυτέλεια, σε συνδυασμό με μια ολοκληρωμένη σειρά ξενοδοχειακών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Ολες οι κατασκευές θα υλοποιηθούν με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, με βιώσιμα υλικά και με σεβασμό στα τοπικά οικοσυστήματα και στη βιοποικιλότητα, ακολουθώντας ένα μοντέλο ήπιας ανάπτυξης, που σε επίπεδο δόμησης θα αντιστοιχεί σε λιγότερο από 8% της συνολικής έκτασης.

Απώτερος στόχος της Grivalia Hospitality είναι το υπερπολυτελές θέρετρο να αποτελέσει την πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα στην Ελλάδα (και από τις πρώτες παγκοσμίως) που θα είναι πλήρως αυτόνομη ενεργειακά. Γι’ αυτό, άλλωστε, προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη του συνόλου των ενεργειακών αναγκών της τουριστικής μονάδας, είτε άμεσα είτε μέσω εφαρμογής συστήματος συμψηφισμού (net metering). Επίσης, σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά πρότυπα για οργανωμένες τουριστικές αναπτύξεις, προβλέπεται η δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, όπως μονάδα αφαλάτωσης, σύστημα ύδρευσης και άρδευσης, δίκτυο πυρόσβεσης, συστήματα φωτισμού, οδικό δίκτυο, αγκυροβόλιο σκαφών κ.ά.

Το εμβληματικό αυτό έργο αναμένεται να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο και για την οικονομία της χώρας, καθώς η συνεισφορά του στο ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η συγκεκριμένη ανάπτυξη θα συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στην τόνωση της απασχόλησης, καθώς στο στάδιο της κατασκευής θα δημιουργηθούν περί τις 800 θέσεις απασχόλησης, ενώ κατά τη φάση λειτουργίας θα δημιουργηθούν 400 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.

Πεταλιοί

Τα εν εξελίξει projects

Εκτός από το νέο υψηλών προδιαγραφών project που βρίσκεται στα σκαριά, στο χαρτοφυλάκιό της Grivalia Hospitality, μεγαλομέτοχος της οποίας είναι ο Ινδοκαναδός επιχειρηματίας Πρεμ Γουάτσα, περιλαμβάνονται επενδυτικά έργα υπερπολυτελούς φιλοξενίας («Amanzoe», «One & Only Aesthesis» στα Αστέρια Γλυφάδας, «ON Residence», «Avantmar» στην Πάρο, «Voula Project» κ.ά.) που ξεπερνούν σε αξία τα 600 εκατ. ευρώ και θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση των υπό ανάπτυξη έργων.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία αναμένεται να ολοκληρώσει εντός του 2023 τρεις δρομολογημένες επενδύσεις, το «One & Only Aesthesis» στα «Αστέρια Γλυφάδας», το «Avantmar» στην Πάρο, αλλά και το ultra-luxury glamping που αναπτύσσεται στη Βούλα, συμβάλλοντας αφενός στην περαιτέρω αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και αφετέρου στην ενίσχυση του μεριδίου της Ελλάδας στον high end τουρισμό.

Το ντεμπούτο του στην Αθηναϊκή Ριβιέρα θα κάνει το καλοκαίρι του 2023 το «One & Only Aesthesis», όπως θα μετονομαστούν τα ιστορικά «Αστέρια Γλυφάδας», δυναμικότητας 128 κλειδιών. Το project των «Αστεριών» χωρίζεται σε δύο κομμάτια: το ένα είναι το ξενοδοχειακό κομμάτι και το άλλο είναι σχεδιασμένο και για το ευρύ κοινό.

Το δεύτερο project της Grivalia που θα κάνει πρεμιέρα το 2023 είναι το ultra-luxury glamping που αναπτύσσεται στη Βούλα, ένα υψηλότατης ποιότητας προϊόν που θα θέσει την Αττική και την Ελλάδα σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο στον παγκόσμιο χάρτη, αντίστοιχο με άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, κάτι που έχει επισημάνει κατά το παρελθόν ο Γιώργος Χρυσικός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Εντός του 2023 θα λειτουργήσει επίσης η τουριστική ανάπτυξη της Grivalia Hospitality στην Πάρο, το «Piperi», δυναμικότητας 38 κλειδιών, ακολουθώντας το πρότυπο χαμηλής πυκνότητας που θέλει να εφαρμόζει η εταιρεία σε κάθε έργο της. Στο επενδυτικό στόχαστρο της Grivalia βρίσκονται, την ίδια στιγμή, δύο ακόμη νέες greenfield επενδύσεις αντίστοιχου βεληνεκούς.

Η ιστορία των Πεταλιών

Εχει επικρατήσει να λέγονται οι «Μαλδίβες της Ελλάδας». Οι Πεταλιοί, το σύμπλεγμα νησιών που βρίσκεται απέναντι από το παραθαλάσσιο χωριό Μαρμάρι της νότιας Εύβοιας, στον Ευβοϊκό, έχουν συγκεντρώσει κατά καιρούς το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών, οι οποίοι έχουν γοητευτεί από τους εξωτικούς κολπίσκους και τα γαλαζοπράσινα νερά τους, ενώ αποτελούν εδώ και χρόνια το μήλον της Εριδος για τους εφοπλιστές Μαρή Εμπειρίκο και Σπύρο Καρνέση.

Σήμερα οι Πεταλιοί δεν κατοικούνται, με την τελευταία φορά που έχουν απογραφεί κάτοικοι στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Ευβοϊκού να χρονολογείται το 1991. Ο τελευταίος Οθωμανός κάτοχος των νησιών, ο Ομέρ Πασάς, τα πούλησε το 1836 στον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, γενικό πρόξενο της Ρωσίας στην Ελλάδα. Το 1870 οι Πεταλιοί αποκτήθηκαν από τον βασιλιά Γεώργιο Α’, η οικογένεια του οποίου τα πούλησε αργότερα στους Λεωνίδα και Μαρή Εμπειρίκο. Εκείνοι μεταβίβασαν μέρος των Πεταλιών στον αδελφό τους Μιχάλη και το 1924 πούλησαν το σύμπλεγμα σε εταιρεία συμφερόντων τους. Το 1926 η εταιρεία τούς πούλησε στον Μαρή Εμπειρίκο, που έγινε αποκλειστικός ιδιοκτήτης, και δέκα χρόνια μετά, το 1936, ο ίδιος τούς μεταβίβασε στην τότε ιδρυθείσα Κτήμα Πεταλιοί. Ακολούθησε η έκδοση μετοχικών τίτλων, που μετά τον θάνατο του Μαρή Εμπειρίκου το 1969 περιήλθαν στους γιους του, Ανδρέα και Περικλή.

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος τούς μεταβίβασε στη συνέχεια στα δικά του παιδιά, Μαρή και Κορνηλία, και μετά τον θάνατο της τελευταίας, το 1986, οι μετοχικοί τίτλοι του 50% της εταιρείας περιήλθαν αποκλειστικά στον Μαρή Εμπειρίκο. Ο Περικλής Εμπειρίκος το 1976 πούλησε το υπόλοιπο 50% στην οικογένεια του εφοπλιστή Νικολάου Παπαληού, η οποία με τη σειρά της το 1986 μεταβίβασε το μερίδιό της από την Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε. στη λιβεριανή εταιρεία Vestry Trading Corporation του εφοπλιστή Σπ. Καρνέση.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ενώ οι σχέσεις των μετόχων δεν είχαν διαταραχθεί, οι εφοπλιστές αποφάσισαν να πουλήσουν 200 στρέμματα στο Μεγανήσι στον γιο του γνωστού Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, Κλοντ. Το ακίνητο του Πικάσο πουλήθηκε αργότερα σε εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Δαυίδ.

Οι σχέσεις των μετόχων της Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε., Εμπειρίκου και Καρνέση, άρχισαν να διαταράσσονται από το 2007 και μετά, όταν η οικογένεια Καρνέση άρχισε να αμφισβητεί το ποσοστό συμμετοχής της οικογένειας Εμπειρίκου. Μάλιστα, στην αγωγή που είχε καταθέσει τότε ο Εμπειρίκος υποστήριζε πως πριν διαρραγούν οι σχέσεις του µε την οικογένεια Καρνέση, έγινε απόπειρα διανομής το νησιωτικό σύµπλεγµα µεταξύ των δύο µετόχων της Κτήµα Πεταλιοί Α.Ε., η οποία όµως δεν τελεσφόρησε.

Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης έπαιξε η δέσμευση των μετοχικών τίτλων του Εμπειρίκου λόγω οφειλών. Τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν πλειστηριασμοί για τη συμμετοχή του Μ. Εμπειρίκου στους Πεταλιούς, με τον τελευταίο να πραγματοποιείται τον Μάρτιο του 2020, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Εκτοτε οι δύο πλευρές καταφεύγουν συχνά-πυκνά στη Δικαιοσύνη, με το πολυετές σίριαλ να μην τελειώνει.

Στη Μεγαλόνησο, μάλιστα, στο νησί στο οποίο αναπτύσσει το υψηλών προδιαγραφών project η Grivalia Hospitality, η Μαρία Κάλλας είχε εξοχική κατοικία, ενώ τη δεκαετία του ’60 οι Πεταλιοί αποτέλεσαν πόλο έλξης για μεγιστάνες, βασιλιάδες και εκπροσώπους του διεθνούς jet set, μεταξύ των οποίων, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η Γκρέτα Γκάρμπο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ