Παρέμβαση Κομισιόν-ΕΚΤ για την “επίθεση” των αγορών στα ελληνικά ομόλογα

Παρέμβαση Κομισιόν-ΕΚΤ για την “επίθεση” των αγορών στα ελληνικά ομόλογα

 

Διπλή παρέμβαση από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να μπει φραγμός στην επίθεση των αγορών στα ελληνικά ομόλογα και τη συνακόλουθη μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι μετά από συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, προωθεί αύξηση της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο Κόνορ, διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξασφαλίσει στην Ελλάδα κεφάλαια και βιώσιμα επιτόκια.

 Ο Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται ήδη στην Φρανκφούρτη από την Τετάρτη προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Real Fm 97.8, χθες είχε μία συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι,  όπου του επανέλαβε το πάγιο αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος, με το οποίο εδώ και δύο μήνες ζητά να αυξήσει τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες και να μη δέχεται οποιοδήποτε ενέχυρο δίνουν οι ελληνικές τράπεζες «κουρεμένο» κατά 60%, αλλά με μικρότερο ποσοστό.

Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τον Real Fm 97.8, βλέπουν θετικά το αίτημα και έχουν σχεδόν συμφωνήσει, με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί ρευστότητα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, περίπου 10-15 δις ευρώ.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη, ανέφερε ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε την Ελλάδα για την υποστήριξή της και υποσχέθηκε «να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στη χώρα με όλους τους δυνατούς τρόπους».

«Χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, η Ευρώπη θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα με όλους τους δυνατούς τρόπους», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις Σάιμον Ο’ Κόνορ, ο οποίος έκανε τη δήλωσή αυτή αντιδρώντας στη θύελλα που έχει ξεσπάσει στις ευρωπαϊκές αγορές.

 

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Σε κίνδυνο το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας

Reuters:Δεύτερες σκέψεις από την Ελλάδα για έξοδο από το μνημόνιο

Υπό πίεση τα ελληνικά ομόλογα

Άνοιξε πτωτικά το χρηματιστήριο

“Βούλιαξε” και σήμερα το Χρηματιστήριο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ