“Παγώνουν” νόμοι και διατάξεις για τις συντάξεις

Αναστέλλεται η εφαρμογή του νόμου «Λοβέρδου-Κουτρουμάνη» (Ν.3863/2010) που προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, με βασική και αναλογική σύνταξη, ενώ «παγώνει» κάθε διάταξη που οδηγεί στην αλλαγή της φυσιογνωμίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Το «ξήλωμα» του νόμου 3863 αποτελεί, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, στην Κοινωνική Ασφάλιση κεντρικό στόχο, παράλληλα με την κατάργηση κάθε διάταξης που προβλέπει την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Όλες οι προωθούμενες αλλαγές στηρίζονται στην κεντρική πολιτική επιλογή της νέας κυβέρνησης για προστασία των συντάξεων και, βάσει των σχεδιασμών, θα χρηματοδοτηθούν από την αναδιάρθρωση κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Χωρίς πρόβλεψη για «ισοδύναμα μέτρα», στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχεδιάζουν την προώθηση διατάξεων με άμεσο δημοσιονομικό κόστος άνω των 850 εκατ. ευρώ (καταβολή 13ης σύνταξης και κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις), προσβλέποντας στην αναδιάρθρωση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αντίστοιχα, για τα ελλείμματα των Ταμείων εκτιμούν ότι θα υπάρξει διατήρηση της κρατικής επιχορήγησης στα επίπεδα του 2014. Μία τέτοια πιθανότητα, εφόσον εγκριθεί, υπολογίζεται ότι θα δώσει ανάσα ύψους 1,5 δισ. ευρώ στο σύστημα, όσο δηλαδή εκτιμάται και το έλλειμμα των Ταμείων, βάσει των προϋπολογισμών τους. Αύξηση εσόδων αναμένεται και από την προώθηση νέας βελτιωμένης ρύθμισης χρεών προς τα Ταμεία. Ο σχεδιασμός προβλέπει, επίσης, τη δημιουργία «Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης» στο οποίο θα διοχετευθούν έσοδα από τη διαχείριση του φυσικού πλούτου της χώρας (εκμετάλλευση ορυχείων, μεταλλείων και πιθανότατα στο μέλλον, υδρογονανθράκων), καθώς και έσοδα από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δ. Στρατούλη να απορρίπτει για την ώρα, λύσεις, όπως η επιβολή εισφοράς στις τραπεζικές συναλλαγές. Δεν αποκλείεται, πάντως, στον ασφαλιστικό αυτό κουμπαρά να κατευθυνθούν ειδικοί πόροι από φορολογικά έσοδα, καθώς και ποσοστό από τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τις ανεξάρτητες αρχές. Υπό εξέταση είναι και η εισφορά στους προμηθευτές που συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς, καθώς και έσοδα από την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.

Το ξήλωμα του νόμου

Υπό το γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Ρωμανιά, ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αναλάβει να εντοπίσουν και να καταγράψουν όλες τις διατάξεις που προβλέπουν μείωση συντάξεων τόσο κύριων όσο και επικουρικών. Εντός του επόμενου διαστήματος, αναμένεται η υπογραφή, πιθανότατα εγκυκλίου που θα αναστέλλει προσωρινά την εφαρμογή του νόμου 3863 του 2010, σύμφωνα με τον οποίο από 1/1/2015, όσοι θεμελίωναν δικαίωμα και κατέθεταν αίτημα για συνταξιοδότηση, θα έβλεπαν τη σύνταξή τους μειωμένη, με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού. Η αντίστοιχη εγκύκλιος που προβλέπει την έναρξη εφαρμογής του νόμου, τέθηκε ήδη στο αρχείο.

Ήδη, στα Ταμεία έχουν κατατεθεί περισσότερες από 3.500 αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες θα εξεταστούν με βάση το προηγούμενο σύστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, άμεσα θα υπάρξουν παρεμβάσεις, ώστε να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, θα επανεξεταστεί ο μαθηματικός τύπος που προέβλεπε μειώσεις στο εφάπαξ για όσους είχαν κάνει αιτήσεις από την 1η Σεπτεμβρίου 2013, ενώ θα καταργηθεί και η «ρήτρα θανάτου». Ήδη, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ζήτησε από τις αρμόδιες διευθύνσεις να μην καταρτίσουν την απαιτούμενη υπουργική απόφαση που θα οδηγούσε στη μείωση των επικουρικών συντάξεων που χορηγεί το ΕΤΕΑ, το ενιαίο υπερ-επικουρικό των μισθωτών, σε περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους, κατά 8%, από την 1η Μαρτίου 2015. Σύμφωνα με το υπουργείο, βάσει του προϋπολογισμού του ΕΤΕΑ, άλλο ένα -7% στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα έπρεπε να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο και μετά.

Πακέτο ρυθμίσεων θα υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ. Μεταξύ άλλων, προωθείται η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας και η χορήγηση σύνταξης ακόμα και σε όσους έχουν οφειλές άνω των 20.000 ευρώ (με παρακράτηση τμήματος της οφειλής κάθε μήνα).

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ