“Να επιτραπεί η πτώχευση εντός Ευρωζώνης”

“Να επιτραπεί η πτώχευση εντός Ευρωζώνης”

 

Υπέρ της ιδέας να δοθεί μελλοντικά η δυνατότητα σε ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης να μπορεί να κηρύξει πτώχευση, κάτι που η ΕΕ προσπάθησε να αποφύγει με κάθε κόστος κατά την διάρκεια της τρέχουσας κρίσης, τάχθηκε ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν.

“Με την κρίση αυτή, αφιερώσαμε μεγάλο μέρος της προσοχής μας στο να αποφύγουμε τους κινδύνους μιας πτώχευσης’ κράτους λόγω των φόβων για την μετάδοση των συνεπειών της στα άλλα κράτη-μέλη”, επισήμανε ο Βάιντμαν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργάνωσαν η Τράπεζα της Γαλλίας και η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.

Ωστόσο, στις σημερινές του δηλώσεις άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μπορεί να επιλεγεί αυτή η οδός στο μέλλον.

“Μακροπρόθεσμα θα έπρεπε να εξασφαλίσουμε ότι ένα κράτος θα μπορεί, ως ένα μέσο τελευταίας προσφυγής, να κηρύσσει πτώχευση” είπε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, υπογραμμίζοντας ότι η ύπαρξη αυτής της πιθανότητας, εξήγησε, θα είναι ‘ένα στοιχείο κλειδί’ για να πειθαρχούν οι αγορές.

“Γι’ αυτό το λόγο εργαζόμαστε ώστε να αποσυνδεθούν (οι κρίσεις που πλήττουν) τα κράτη και τα τραπεζικά συστήματα”, συνέχισε ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, ο οποίος είναι επίσης μέλος της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η οποία χαράσσει νομισματική πολιτική.

Για να το κάνει αυτό η ευρωζώνη εργάζεται για να δημιουργήσει μια τραπεζική ένωση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει έναν ενιαίο μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών από το 2014.

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ