Moody’s: Μια ανάσα πριν από την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα – Τι εξετάζει για την αναβάθμιση ο διεθνής οίκος αξιολόγησης

Η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, από σταθερές σε θετικές, φέρνει την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης, ο μόνος από τους 4 μεγάλους που δεν έχει ακόμη χορηγήσει επενδυτική βαθμίδα στη χώρα, έστειλε θετικά σήματα στις αγορές, βασιζόμενος στην αναπτυξιακή πορεία, τις εξελίξεις σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Τι σημαίνει όμως στην πράξη η κίνηση της Moody’s, του πιο «αυστηρού» από τους μεγάλους διεθνείς οίκους αξιολόγησης; Εκτός από την αναβάθμιση των προοπτικών, διατήρησε και το αξιόχρεο της Ελλάδας στο ba1, δηλαδή μόλις ένα επίπεδο κάτω από το baa3, που αποτελεί την επενδυτική βαθμίδα.

Οι αγορές φαίνεται να είχαν ήδη προβλέψει τη χθεσινή ανακοίνωση του οίκου Moody’s, δηλαδή την αναβάθμιση των προοπτικών, κάτι που είχε ήδη αποτυπωθεί στην απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, όπως αναφέρει το ΕΡΤNews. Εχθές, η απόδοση τους διαμορφώθηκε στο 3,13%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 μηνών, από τα Χριστούγεννα του 2023. Από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου, αυτό σημαίνει ότι δανειζόμαστε πιο φθηνά σε σχέση με το τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Τι χρειάζεται να εξετάσει η Moody’s για να αποδώσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα; Ορισμένα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας προκαλούν προβληματισμό στον οίκο, ο οποίος θα τα εξετάσει προσεκτικά τους επόμενους μήνες:

  • Η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς ο οίκος Moody’s θέλει δει την πορεία της ελληνικής οικονομίας να διατηρείται.
  • Περαιτέρω ενδυνάμωση των τραπεζών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα κόκκινα δάνεια όμως σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να είναι ένας δρόμος που να έχει επιστροφή. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στις εποχές που οι ελληνικές τράπεζες είχαν αυτά τα βαρίδια τον κόκκινων δανείων.
  • Ένα μεγάλο στοίχημα είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, περίπου 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Περιμένει ο οίκος αυτά τα χρήματα, αρκετά από τα οποία έχουν ήδη μπει στην ελληνική οικονομία, να αρχίσουν να φαίνονται στους ρυθμούς ανάπτυξης.

Επιπλέον, στο μικροσκόπιο του οίκου αξιολόγησης αναμένεται να μπει και η απόδοση των μεταρρυθμίσεων.

Τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο θα έχουμε την επόμενη αξιολόγηση. Έχουμε δηλαδή μπροστά μας χοντρικά 6 μήνες για να εξετάσουν και οι επιτελείς του αμερικανικού οίκου αυτά τα στοιχεία και ενδεχομένως να έχουμε κάποια καλή είδηση Άνοιξη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ