Μεταβιβάσεις ακινήτων: Όλα όσα πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες μετά τη δίμηνη παράταση

Δίμηνη παράταση προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι εκκρεμούσες αιτήσεις μεταβίβασης ακινήτων, έφερε τελικά ο «χαμός» που προέκυψε σε Εφορίες, συμβολαιογραφεία και όχι μόνο.

Η παράταση κρίθηκε αναγκαία, καθώς στα τέλη της περασμένης χρονιάς «μπλόκαραν» δήμοι, ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία, αν και για παράδειγμα στον ΕΦΚΑ «κόπηκαν» όλες οι άδειες Χριστουγέννων ώστε να εκδοθούν εντός χρόνου ενημερότητες για μεταβίβαση ακινήτου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει αυτή τη νέα προθεσμία στους φορολογούμενους για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και δωρεών με «φθηνές» αντικειμενικές αξίες. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι οι σχετικές δηλώσεις να έχουν υποβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Πότε λήγει η νέα προθεσμία

Έτσι, αντί για 31 Ιανουαρίου που έληγε η προθεσμία βάσει της προηγούμενης παράτασης, τώρα δίνεται το χρονικό περιθώριο σε όσους έχουν κάνει τις σχετικές αιτήσεις να τις διεκπεραιώσουν έως και τις 31 Μαρτίου.

Η εμπλοκή τριών υπουργείων στη διαδικασία, είχε προκαλέσει καθυστερήσεις κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και δύο όμοια σπίτια στην ίδια πολυκατοικία που πουλήθηκαν ή μεταβιβάστηκαν την ίδια χρονική περίοδο να αντιμετωπίζονται τελείως διαφορετικά φορολογικά.

Αν για παράδειγμα ο ένας ιδιοκτήτης πρόλαβε να κάνει δήλωση φόρου μεταβίβασης στην εφορία πριν την πρωτοχρονιά και ο άλλος όχι, με άλλη αντικειμενική αξία θα μεταβιβαστεί το ένα και άλλη το άλλο.

Άλλους φόρους, άλλες αμοιβές και έξοδα πληρώνει ο ένας και άλλα ο άλλος για τα ίδια πάνω-κάτω ακίνητα.

Το αυξημένο αφορολόγητο για τις γονικές παροχές και δωρεές σε συνδυασμό με τις αλλαγές των αντικειμενικών και την εκπνοή της διορίας για φθηνές τακτοποιήσεις αδήλωτων τετραγωνικών, στάθηκε το έναυσμα για χιλιάδες νοικοκυριά να σπεύσουν να προλάβουν τις φθηνές συναλλαγές.

Τα «αγκάθια» στις «φθηνές» μεταβιβάσεις

Επιπλέον από 1ης Ιανουαρίου θα άρχιζε και η ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου, που σημαίνει και έξτρα «καπέλο» 300-1.000 ευρώ στις μεταβιβάσεις.

Από τον Νοέμβριο ήδη όμως, οι κρατικές υπηρεσίες αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση, ενώ συμβολαιογραφεία και μηχανικοί σήκωσαν τα χέρια ψηλά και ουσιαστικά έδιωχναν τους πολίτες.

Τον Δεκέμβριο το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε 1 μήνα παράταση (έως 31/1) για τις αντικειμενικές στις μεταβιβάσεις, αλλά μόνο για όσους πρόλαβαν να πάνε στις ΔΟΥ τη δήλωση μεταβίβασης.

Ίδια παράταση έδωσε και το υπουργείο Περιβάλλοντος, για μεταβίβαση με απλή βεβαίωση μηχανικού αντί ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Το Εσωτερικών δεν έδωσε παράταση στα αδήλωτα τετραγωνικά, αλλά πληροφορίες λένε ότι φέρνει σχετική διάταξη σε επόμενο νομοσχέδιο.

Όμως οι υπηρεσίες θα πρέπει να συντονιστούν εκ νέου μετά την παράταση που δόθηκε, ενώ και οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς:

  • ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης πρόλαβε να κάνει δήλωση στην ΔΟΥ έως 31 Δεκεμβρίου, δεν σημαίνει ότι έχει ολοκληρώσει και τα συμβόλαια. Θα πρέπει πλέον να σπεύσει να προλάβει έως 31 Μαρτίου, μετά τη νέα παράταση, γιατί διαφορετικά τινάζονται όλα όσα έχει κάνει στον αέρα και θα πληρώσει τους αυξημένους φόρους, αμοιβές και έξοδα που συνεπάγονται οι νέες αντικειμενικές.
  • αν το υπουργείο Εσωτερικών φέρει τελικά παράταση στην πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά, τότε αυτή θα ανοίξει τον Φεβρουάριο. Συνεπώς, για όμοιο ακίνητο, άλλο ΤΑΠ και πρόστιμα πλήρωσε κάποιος τον Δεκέμβριο που ήταν ανοικτή η πλατφόρμα, άλλο τον Ιανουάριο που ήταν κλειστή και άλλη τον Φεβρουάριο αν ανοίξει.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.