Μετά την Ελλάδα και την Κίνα ανησυχητικά μηνύματα και από τη Βραζιλία

Δεν είναι μόνο η Κίνα που ανησυχεί. Στην κατηγορία «σκουπίδια» υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) τα ομόλογα της Βραζιλίας, μια χώρα των “αναδυόμενων” BRICS.

Σημειώνεται πως πριν μερικές ημέρες ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε απόψε την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αρνητική από σταθερή, καθώς αναμένει ότι η ΕΕ θα παράσχει χρηματοδοτικές εγγυήσεις στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ.

Η οικονομία στη Βραζιλία βρίσκεται σε υφεσιακή πορεία εντείνοντας τις πολιτικές αντιπαραθέσεις για τη δημοσιονομική πορεία στη χώρα καθώς το χρέος αυξάνεται… όπως σε Αθήνα και… Πεκίνο.

Η υποβάθμιση από την S&P σε «σκουπίδι» αποτελεί ισχυρό πλήγμα για την κυβέρνηση της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ. Η βαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της μεγαλύτερης οικονομίας στης Λατινική Αμερική μειώθηκε σε BB+ από BBB- και μάλιστα με αρνητική προοπτική, που σημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος νέας υποβάθμισης μέσα στους επόμενους μήνες.

Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος αξιολόγησης αποδίδει την υποβάθμιση στην αδυναμία της κυβέρνησης Ρούσεφ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και σε ενδοκυβερνητικές διαιρέσεις αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική.

Το οικονομικό επιτελείο της κ. Ρούσεφ έχει ήδη αναθεωρήσει δυο φορές επί τα χείρω τις προβλέψεις του για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Την ίδια στιγμή, ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί στη Βουλή περιλαμβάνει έλλειμμα περίπου 10 δισ. δολαρίων, γεγονός που σημαίνει πως η κυβέρνηση πετά στο κοινοβούλιο το «μπαλάκι» για την εύρεση περικοπών.

Μετά τη κρίση στην κίνα το νόμισμα (ρεάλ) έχει βυθιστεί κοντά σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Οι δυο άλλοι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, Moody’s και Fitch, έχουν τη Βραζιλία στα όρια των επενδυτικών βαθμίδων, πάνω από τα «σκουπίδια».

Η κίνηση της S&P αιφνιδίασε τους επενδυτές, οι οποίοι περίμεναν την οποία αλλαγή στην αξιολόγηση στις αρχές του 2016, ή και αργότερα. Η ιδιαίτερα γρήγορη υποβάθμιση αντανακλά την κατρακύλα της βραζιλιάνικης οικονομίας το τελευταίο διάστημα, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 1,9% το δεύτερο τρίμηνο, με την S&P να προβλέπει ύφεση 2,5% για ολόκληρο το 2015.

 

Δείτε επίσης

Πώς η κρίση στην Κίνα επηρεάζει τα ελληνικά “σχέδια”

H υποβάθμιση των προοπτικών της ΕΕ από τον Standard & Poor’s

Ανησυχία στις διεθνείς αγορές για τα “μαξιλάρια” της Fed

FT: Το φαινόμενο της “πεταλούδας” και η Ελλάδα

Ποντάρει στις διεθνείς “ενέσεις” το χρηματιστήριο

Ελπίδες στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες ντοπάρουν τις αγορές

G20: Ένα βήμα μπρος… δυο βήματα πίσω η ανάκαμψη – ΒΙΝΤΕΟ

Βαρίδια made in China πιέζουν ξανά τις αγορές

Σόιμπλε: Κίνδυνος νέας φούσκας από την ΕΚΤ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ