“Λουκέτο” για παρενόχληση – Αυστηρές κυρώσεις και βαριά πρόστιμα για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας σε εργασιακούς χώρους

Της Αργυρώς Κ. Μαυρούλη,

Τσουχτερά πρόστιμα και κλείσιμο τμήματος ή ακόμη και του συνόλου της επιχείρησης προβλέπει, σε περιπτώσεις βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Μάιο.

Με αφορμή τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης, θεσπίζοντας υποχρεωτικούς κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, με το προωθούμενο σχέδιο νόμου συστήνεται αυτοτελές τμήμα για την παρακολούθηση της βίας και της παρενόχλησης στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και προωθείται η τήρηση ειδικού μητρώου με τους εργοδότες κατά των οποίων έχει επιβληθεί διοικητική κύρωση για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η πρόληψη, η αντιμετώπιση και η καταπολέμηση τόσο των συμπεριφορών βίας όσο και της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Μετά τη δημοσίευση του νόμου, οι επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 άτομα υποχρεούνται να διαθέτουν πολιτική για τη διαχείριση εσωτερικών καταγγελιών που αφορούν περιστατικά βίας και παρενόχλησης, στην οποία θα περιγράφεται η διαδικασία υποδοχής και εξέτασης των καταγγελιών αυτών κατά τρόπο που να διασφαλίζει την προστασία του θύματος και τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 άτομα θα υποχρεούνται να προσδιορίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τόσο των εργαζομένων όσο και του εργοδότη σε περίπτωση τέτοιων περιστατικών.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, όταν ο εργαζόμενος ή με άλλη σχέση απασχολούμενος παραβιάζει την απαγόρευση βίας ή παρενόχλησης, ο εργοδότης υποχρεούται να λάβει σε βάρος του τα απαραίτητα μέτρα κατά περίπτωση, όπως -μεταξύ άλλων- την επίπληξη, την αλλαγή θέσης, την απομάκρυνση από τον χώρο εργασίας ή και την καταγγελία της σχέσης.

Παράλληλα, απαγορεύεται η καταγγελία ή λύση σύμβασης του εργαζομένου που έπεσε θύμα βίας ή παρενόχλησης, ως αντίμετρο σε καταγγελία, μαρτυρία ή αίτημα παροχής έννομης προστασίας. Σε άλλη διάταξη του σχεδίου νόμου, προ βλέπεται ότι κάθε πρόσωπο που θίγεται από περιστατικό βίας ή παρενόχλησης σε βάρος του έχει δικαίωμα να αποχωρήσει από τον εργασιακό χώρο για εύλογο χρόνο, χωρίς στέρηση μισθού ή άλλη δυσμενή συνέπεια, εφόσον κατά την εύλογη πεποίθησή του υφίσταται επικείμενος σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλειά του λόγω βίας ή παρενόχλησης.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ