Σοφία Μπεκατώρου: Έκανα αυτό που έπρεπε ακόμη και αν ήταν αργά

Μία αποκαλυπτική συνέντευξη έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σοφία Μπεκατώρου, εβδομάδες μετά τη συγκλονιστική αποκάλυψη για τον βιασμό της από παράγοντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, μία καταγγελία που έγινε η αφορμή να σπάσει η αλυσίδα της σιωπής στην Ελλάδα και τα θύματα λεκτικής/σωματικής βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά και κακοποίησης να αρχίσουν να μιλούν.

Η Ολυμπιονίκης τόνισε στο AFP: «Έκανα αυτό που έπρεπε, ακόμη και αν ήταν αργά» και πρόσθεσε: «Αυτό το άτομο θα μπορούσε να επιτεθεί και σε άλλα παιδιά». Επίσης, τόνισε ότι: «Πρέπει να καταλάβετε ότι ο αθλητισμός είναι προέκταση της κοινωνίας. Και στην Ελλάδα οι συνθήκες είναι πιο περίπλοκες για τις γυναίκες» και πως: «Είναι ατυχές να κάνεις τον ήρωα για να αναφέρεις σεξουαλική επίθεση. Οι νόμοι μας πρέπει να αλλάξουν και η κοινωνία μας πρέπει να αλλάξει, για να προστατεύσει τα θύματα και όχι τους βιαστές».

Η 43χρονη μητέρα δύο παιδιών, η οποία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Yngling, βρήκε «τη δύναμη» να «μιλήσει δημοσίως» και να καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα της Αθήνας στις 20 Ιανουαρίου όταν «συνειδητοποίησε ότι κινδύνευαν και άλλοι άνθρωποι» ενώ έγινε το σύμβολο του κινήματος «#MeToo» στην Ελλάδα, μετά την απόφαση της να μιλήσει, προκειμένου «να τερματίσει τα στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας». Όπως σημείωσε για το #@MeToo: «Αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και σε μεγάλη κλίμακα… Είμαι χαρούμενη γιατί πολλοί άνθρωποι μιλούν δημόσια, μιλούν για τις επιθέσεις που υπέστησαν και απευθύνονται στις Αρχές. Όταν κατέκτησα το χρυσό μετάλλιο, ήταν υπέροχο, αλλά δεν κράτησε πολύ. Ενώ αυτή η αλλαγή, ελπίζω, ότι θα διαρκέσει και θα προστατεύσει επίσης τις μελλοντικές γενιές. Δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν είμαστε ηγέτες σε θέματα φεμινισμού ή ισότητας των φύλων» και πρόσθεσε: «Έχουμε πολλή πρόοδο που πρέπει να κάνουμε ώστε οι γυναίκες να αναλάβουν σημαντικές θέσεις και να δείξουν τον δρόμο», είπε, καλωσορίζοντας, ωστόσο, ότι μια γυναίκα είναι σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Σοφία Μπεκατώρου δεν έχει καταλήξει ακόμη στο πώς, αλλά τόνισε ότι θέλει να συνεχίσει τη δέσμευσή της για καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας. Ίσως σε εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους, με βάση την πανεπιστημιακή της εκπαίδευση στην ψυχολογία. «Θα προσπαθώ να βοηθήσω όπου είναι απαραίτητο», επεσήμανε τονίζοντας: «Έτσι ώστε και άλλες γυναίκες να μπορούν να έχουν όνειρα». Σημειώνεται ότι εννέα στους δέκα Έλληνες υπέστησαν σεξουαλική επίθεση στο επαγγελματικό τους περιβάλλον, σύμφωνα με μελέτη της «ActionAid», που δημοσιεύθηκε στο τέλος του 2020.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ