Λαγκάρντ: Το πρόγραμμα δεν έχει τελειώσει

Λαγκάρντ: Το πρόγραμμα δεν έχει τελειώσει

 

Το στίγμα των περαιτέρω ενεργειών του ΔΝΤ για μια σειρά χωρών στις οποίες εμπλέκεται με δανειακές συμβάσεις, αλλά και των θέσεων του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, παρουσίασε σήμερα η γενική διευθύντρια του, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, με αφορμή την έναρξη των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Για την Ελλάδα η Λαγκάρντ δεν έκανε αναφορά στην αρχική τοποθέτησή της, και αναφέρθηκε απαντώντας σε ερώτηση για την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε συγκεκριμένα:

«Η Ελλάδα είναι ακόμη σε πρόγραμμα. Και μόλις πρόσφατα εγκρίναμε την αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία δείχνει ότι μετά από σημαντικές συζητήσεις και την εργασία που έχει γίνει από τις ελληνικές Αρχές και τον ελληνικό λαό, καταγράφεται πρόοδος. Είδα τις εκδόσεις που έγιναν σήμερα και τη μαζική συμμετοχή ως ένδειξη ότι η Ελλάδα βαδίζει στην ορθή κατεύθυνση. Το τεστ που επιχείρησαν οι ελληνικές Αρχές είναι πραγματικά επιτυχημένο. Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Το πρόγραμμα δεν έχει τελειώσει, αλλά πρόκειται για σαφή ένδειξη ότι η πλήρης επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, η οποία είναι βασικός στόχος του προγράμματος, διαγράφεται στον ορίζοντα».

Η Λαγκάρντ απάντησε σε ερωτήσεις για τις οικονομίες της Κίνας, της Ουκρανίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Μεξικού, των ΗΠΑ και άλλων κρατών, ενώ για τη διεθνή οικονομική κατάσταση υποστήριξε ότι «η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι πολύ αδύναμη και πολύ αργή» και «χρειάζονται φιλόδοξες πολιτικές, τολμηρές δράσεις για ισχυρότερη και βιώσιμη ανάπτυξη».

Παράλληλα, έδωσε και πάλι έμφαση στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, καλώντας τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να εφαρμόζουν «επιθετικά προγράμματα» για να βοηθήσουν τα εκατομμύρια των ανθρώπων που παραμένουν άνεργοι.

Για την Ευρώπη επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι από τις πληθωριστικές πιέσεις. «Μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού αποτελεί βασικό κίνδυνο», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «ανησυχούμε για το δυνητικό κίνδυνο στις προηγμένες οικονομίες εν γένει, στην ευρωζώνη ιδίως, όταν γνωρίζουμε ότι ο παρατεταμένος χαμηλός πληθωρισμός θα βλάψει τόσο την ανάπτυξη όσο και την απασχόληση» και «είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ΕΚΤ επανέλαβε τη δέσμευσή της να χρησιμοποιήσει μη συμβατικά μέτρα».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές στις ΗΠΑ, οι συζητήσεις στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για την τόνωση της ανάπτυξης και την καταπολέμηση της φτώχειας είναι πιθανό να επισκιαστούν, όπως υποστηρίζεται, από τις «αυξανόμενες εντάσεις» σχετικά με τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι υπουργοί Οικονομικών των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (της ομάδας των G7- Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς) θα συναντηθούν σήμερα στην Ουάσιγκτον και θα συζητήσουν εάν θα αυξήσουν τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ