“Κληρώνει” τον Μάιο για μείωση αφορολογήτου και τον Μάρτιο για τις αντικειμενικές αξίες

Αναβολή για τον Μάρτιο πήρε με την υπογραφή των δανειστών η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, με το υπουργείο Οικονομικών να χάνει και τη δεύτερη προθεσμία που είχε δοθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο οι δανειστές ζητούν να θεσπιστεί μέχρι τον Μάιο του 2018 διάταξη η οποία θα ορίζει ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.600 ευρώ, που έχει προγραμματιστεί για το 2020, μπορεί να επισπευσθεί για το 2019, εφόσον το ΔΝΤ κρίνει ότι είναι εφικτή η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η αύξηση της φορολογίας ακόμη και για χαμηλόμισθους θα είναι της τάξεως των 650 ευρώ ετησίως.

ΕΝΦΙΑ

Σε ότι αφορά τις αντικειμενικές αξίες σημειώνεται ότι με βάση την αναθεώρηση που είχε γίνει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης η διαδικασία εξίσωσης αντικειμενικών – εμπορικών αξιών για τα ακίνητα έληγε τον περασμένο Ιούνιο.

Με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχε βάση δεδομένων για τις εμπορικές αξίες το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε και πήρε παράταση μέχρι το τέλος του 2017.

Ένα μήνα πριν από το τέλος του χρόνου οι τοπικές επιτροπές που συνέστησε το ΥΠΟΙΚ πριν από 20 ημέρες δήλωσαν αδυναμία να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Έτσι ήρθε η δεύτερη παράταση η οποία όμως είναι αρκετά σφικτή με δεδομένες τις τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος.

Στόχος πάντως παραμένει ο ΕΝΦΙΑ του 2018 να υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, έχοντας όμως ως σταθερό εισπρακτικό στόχο τα 2,65 δισ. ευρώ και για τον επόμενο χρόνο.

ΦΠΑ

Κύκλοι της διαπραγματευτικής ομάδας τόνιζαν ότι στη σημερινή συζήτηση η ελληνική πλευρά θα θέσει θέμα διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου τα οποία βρίσκονται ήδη σε αναβρασμό για το συγκεκριμένο θέμα.

Πρόκειται για 32 νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που είχαν εξαιρεθεί από τις προηγούμενες δύο φάσεις εξομοίωσης των φορολογικών συντελεστών.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ