Κατώτατος μισθός: “Κληρώνει” για την αύξηση – Τα πέντε στάδια της διαδικασίας για το ύψος του

Προσκλήσεις για να υποβάλουν προτάσεις σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει για το 2021 και θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση έως τα μέσα Ιουλίου αποστέλλει άμεσα σε κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικούς φορείς ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης κάνοντας λόγο για διαμόρφωση του μισθού μέσα σε “θετικές εξελίξεις” μετά την πανδημία, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”. Ο βασικός μισθός των 650 ευρώ (μικτά) όπως και το κατώτατο ημερομίσθιο των 29,05 ευρώ θα είχαν αυξηθεί μέσα στο 2020 εάν δεν προέκυπτε η “λαίλαπα” του κορονοϊού. Ο μισθός θα προσεγγίζει τα επίπεδα των 700 ευρώ, εφόσον τηρηθεί η αναλογία του 1 προς 2, δηλ. για κάθε μονάδα αύξησης του ΑΕΠ, ο μισθός θα έχει αύξηση δύο μονάδες. Ακόμη και στο “συντηρητικό” σενάριο για ανάπτυξη 3,5%, η αύξηση του μισθού θα είναι κοντά στο 7% και σε μια τέτοια περίπτωση ο μισθός θα είναι στα 696 ευρώ. Πέντε στάδια περιλαμβάνει η διαδικασία για το ύψος του κατώτατου μισθού για το 2021. Αναλυτικά, αυτά είναι τα εξής:

1.Πρώτο στάδιο

Αποστολή προσκλήσεων μέσα στο τελευταίο 10 ήμερο του Μαρτίου του 2021 σε επιστημονικούς φορείς των συνδικάτων, των εργοδοτών , τον ΟΑΕΔ και στην Τράπεζα της Ελλάδας για πορίσματα διαβούλευσης σχετικά με το ύψος του μισθού.

2. Δεύτερο στάδιο

Έως τις 30 Απριλίου 2021 θα πρέπει να γίνει η υποβολή προτάσεων των φορέων προς την Επιτροπή Διαβούλευσης.

3. Τρίτο στάδιο

Έως τις 30 Μαΐου του 2021 γίνεται η επεξεργασία και η υποβολή των προτάσεων από την Επιτροπή Διαβούλευσης στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

4. Τέταρτο στάδιο

Έως τις 30 Ιουνίου του 2021 γίνεται η υποβολή κεντρικού πορίσματος από το ΚΕΠΕ στον υπουργό Εργασίας

5. Πέμπτο στάδιο

Έως τις 15 Ιουλίου γίνεται η εισήγηση υπουργού και λαμβάνεται η απόφαση κυβέρνησης για το ύψος του μισθού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ