«Καταιγίδα» πληρωμών έως την Παρασκευή: Επιταγή ακρίβειας, έκτακτες ενισχύσεις και επίδομα θέρμανσης

«Καταιγίδα» πληρωμών από σήμερα έως και την Παρασκευή!  Ποσά που φτάνουν έως και τα 1.800 ευρώ θα πάρουν ορισμένοι από τους δικαιούχους των έκτακτων ενισχύσεων, με την πλειοψηφία να εισπράττει σήμερα την επιταγή ακρίβειας: Το… γνωστό 250άρι. Μαζί με τους δικαιούχους της «επιταγής», έκτακτη ενίσχυση θα πάρουν σήμερα και οικογένειες με παιδιά, αλλά και όσοι λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η οποία εμφανίζεται ως προσαύξηση πάνω στα ποσά των τακτικών πληρωμών.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων βρίσκονται ήδη τα 250 ευρώ της περιβόητης επιταγής ακρίβειας, αλλά και η έκτακτη ενίσχυση στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εισοδήματος, αλλά και του επιδόματος τέκνων Α21.

Ποιοι παίρνουν «διπλό» το 250αρι

Σε περίπτωση που δύο σύζυγοι συνταξιούχοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης των 250 ευρώ, το ποσό ευρώ καταβάλλεται και στους δύο. Θα πάρουν δηλαδή 500 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα. ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Για να λάβουν διπλό το ποσό της ενίσχυσης η σύνταξή του καθενός δεν πρέπει να ξεπερνά τα 700 ευρώ. Αντίθετα, όταν ο δικαιούχος είναι ένας το όριο για να λάβει την ενίσχυση είναι σύνταξη 800 ευρώ. Με αυτό το «τρικ» αρκετοί συνταξιούχοι που πίστευαν πως θα λάβουν την ενίσχυση επειδή η σύνταξή τους δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ, θα διαπιστώσουν ότι εάν και ο/η σύζυγος είναι συνταξιούχος, ότι το συγκεκριμένο όριο δεν ισχύει για ζευγάρι.

Έκτακτη ενίσχυση και στις οικογένειες

Σήμερα καταβάλλονται και τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και μαζί τους και η έκτακτη ενίσχυση ή… «επιταγή ακρίβειας» που θα δοθεί στους δικαιούχους του Α21: Πρόκειται για είναι ποσό ίσο με  μιάμιση μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού, δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα.

Έτσι τα χρήματα που θα καταβληθούν στους δικαιούχους ως έκτακτη ενίσχυση ξεκινούν διαμορφώνονται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί στις οικογένειες με ως δύο ανήλικα τέκνα και ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, ενώ σε 210 ή 126 ή 84 προσδιορίζεται το επίδομα για κάθε παιδί και για οικογένειες με τρία παιδιά και περισσότερα. Η «επιταγή ακρίβειας» μπορεί να φτάσει και τα 2.520 ευρώ για οικογένειες με 13 παιδιά και εισόδημα ως 28.500 ευρώ!!

Το «δώρο» για δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Έκτακτη ενίσχυση και για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν ως «δώρο» ποσό που αντιστοιχεί σε εκείνο που μπαίνει στους λογαριασμούς τους σε κάθε τακτική πληρωμή.

Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

  • 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
  • 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
  • 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Έτσι, για παράδειγμα, οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δικαιούται 400 ευρώ (300 ευρώ οι γονείς και 100 ευρώ τα δυο παιδιά) και θα λάβει με την πληρωμή προσαυξημένο κατά 400 ευρώ ποσό.

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Έτσι, κάποιος που παίρνει σε τακτική βάση 200 ευρώ σήμερα θα δει στον λογαριασμό του 400 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι που λαμβάνουν 900 ευρώ θα πάρουν τα διπλάσια, δηλ. 1.800 ευρώ.

Τα 1.600 ευρώ του επιδόματος θέρμανσης

Αύριο 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το επίδομα θέρμανσης. Το ελάχιστο ύψος επιδόματος διαμορφώνεται σε 100 ευρώ και το μέγιστο σε 800 ευρώ –με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές– ενώ για νέους δικαιούχους και όσους δεν χρησιμοποιήσουν φέτος φυσικό αέριο αλλά πετρέλαιο, το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.

Και εξόφληση συντάξεων

Φυσικά πέρα από τις έκτακτες ενισχύσεις έρχονται και τακτικές πληρωμές: Αύριο Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, θα καταβληθεί ποσό 583,5 εκατ. ευρώ σε 946.045 δικαιούχους για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις Ιανουαρίου των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, θα καταβληθούν 775 εκατ. ευρώ σε 1.523.920 συνταξιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, το δημόσιο και τον ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, θα καταβληθεί ποσό 520 εκατ. ευρώ σε 1.527.420 συνταξιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, το δημόσιο και τον ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ που λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

Την ίδια ημέρα, θα καταβληθούν 6,6 εκατ. ευρώ σε 17.750 δικαιούχους για προκαταβολή σύνταξης Ιανουαρίου.

Επίσης, θα καταβληθούν 23,3 εκατ. ευρώ σε 800 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ