Καύσωνας: Tips για εξοικονόμηση ενέργειας στο κλιματιστικό – Η σωστή θερμοκρασία είναι «κλειδί»

Όσο περισσότερη ώρα έχουμε αναμμένο το κλιματιστικό, τόσο περισσότερο αναρωτιόμαστε πόσο ρεύμα καίει και ποιο θα είναι το ποσό του ρεύματος που θα πληρώσουμε στο τέλος του μήνα. Ο καύσωνας μπορεί να υποχωρεί το Σαββατοκύριακο, αλλά σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό μας περιμένει ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι. Ο Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραµµατέας της Ακαδηµίας Αθηνών, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το βράδυ της Τετάρτης και όπως δήλωσε «ο καύσωνας αυτός είναι προοίμιο ενός «καυτού» καλοκαιριού».

Η κατανάλωση κλιματιστικού ανά ώρα είναι ενδεικτικά σε ένα κλιματιστικό 9.000 BTU περίπου  1 kW για κάθε ώρα! Όσον αφορά την ετήσια κατανάλωση κλιματιστικού, σε ένα μοντέλο inverter για παράδειγμα εκτιμάται τους καλοκαιρινούς μήνες στα 330 kWh, ενώ τους χειμερινούς στα 1200-1400 kWh. Ωστόσο, το πόσο ρεύμα καίει το κλιματιστικό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες που μπορείτε να επηρεάσετε ώστε να εφαρμόσετε άμεσα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Ενεργειακή κλάση κλιματιστικού

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις για εξοικονόμηση ενέργειας είναι να επιλέξεις το κατάλληλο κλιματιστικό. Τα νέα μοντέλα κλιματισμού σου επιτρέπουν να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία και να αφυγράνεις το περιβάλλον του δωματίου σου. Είναι σημαντικό πριν επιλέξεις κλιματιστικό, να διαβάσεις την ενεργειακή του ετικέτα, καθώς η ενεργειακή κλάση σου δείχνει πόσο ρεύμα καταναλώνει κατά τη λειτουργία του. Ένα κλιματιστικό Α, με ενεργειακή κλάση Α και υψηλότερη, μπορεί να εγγυηθεί μεγαλύτερη απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας έως 30%, σε σχέση με ένα κλιματιστικό με ενεργειακή κλάση D. Φυσικά, το μέγεθος του κλιματιστικού σου εξαρτάται και από το μέγεθος του δωματίου για να σε καθοδηγήσει στην τελική σου επιλογή.

Επίσης, τα νέα κλιματιστικά της αγοράς, όπως ένα κλιματιστικό inverter, έχει τη δυνατότητα ρύθμισης λειτουργίας για να απενεργοποιείται όταν φτάνει η θερμοκρασία του δωματίου σε καλά επίπεδα, χάρη στον κινητήρα του συμπιεστή που αυτορυθμίζεται! Έτσι φροντίζει διαρκώς για την εξοικονόμηση ενέργειας, χωρίς να χρειάζεται να το ανοιγοκλείνεις. Επίσης έχουν και δυνατότητα σύνδεσης Wi-Fi για να μπορείς να το ρυθμίσεις από απόσταση, σε περίπτωση που φύγεις από το σπίτι και το ξεχάσεις ανοιχτό, ώστε να αποφύγεις την άσκοπη κατανάλωση ρεύματος κλιματιστικού.

Η θέση που θα το τοποθετήσεις είναι “κλειδί”

Η τοποθέτησή του στο σπίτι είναι σημαντική όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας! Τοποθέτησε λοιπόν το κλιματιστικό σου σε στρατηγικό σημείο του σπιτιού, ώστε να δροσίζεις όλους τους χώρους αλλά να μην κάνεις περιττά έξοδα. Αν για παράδειγμα έχεις πολλά δωμάτια στο σπίτι, η εγκατάσταση κλιματιστικού στο πιο ζεστό δωμάτιο του σπιτιού δεν είναι σοφή κίνηση, καθώς θα θέλει ακόμα περισσότερη ενέργεια για τη λειτουργία του. Για εξοικονόμηση ενέργειας το κλιματιστικό δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένο στον ήλιο γιατί μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση κλιματιστικού έως και κατά 25%. Αντίθετα θα πρέπει να τοποθετείται στο πιο σκιερό δωμάτιο του σπιτιού!

Διατήρησε ισορροπημένη θερμοκρασία 

Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του κλιματιστικού είναι σημαντική για το πόσο τελικά θα κάψει. Οι πολύ χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι μόνο πραγματική σπατάλη, αλλά είναι και βλαβερές για την υγεία σου! Η θερμική διαφορά μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού του σπιτιού πρέπει να είναι περίπου 8°C, ώστε να διατηρείται μια ευχάριστη θερμοκρασία στο σπίτι αλλά να μην παγώνει!

Συγκεκριμένα, για τη σωστή κατανάλωση ρεύματος κλιματιστικού συνιστάται η ρύθμιση μεταξύ 25 – 28°C  τον χειμώνα και 20-23°C το καλοκαίρι!

Οι ανάγκες δροσισμού του χώρου, καλό είναι να πηγαίνουν χέρι-χέρι με το μέγεθος και τις απαιτήσεις κάθε δωματίου. Η ισχύ του κλιματιστικού καθορίζεται από τον όγκο του χώρου και το πόσο φωτεινό είναι, γι’ αυτό καλό είναι να επιλέξεις ένα κλιματιστικό με βάση τα τ.μ. που θέλεις να δροσίζει! Για παράδειγμα, μέχρι 20 τ.μ. καλό είναι να έχει ισχύ 9.000 BTU, έτσι ώστε να κάνει τη δουλειά του χωρίς να καταναλώνει περιττή ενέργεια!

Tips για την εξοικονόμηση ενέργειας στο κλιματιστικό

  • Φροντίστε να «αφήνετε το κλιματιστικό να αναπνέει» και μην εμποδίζετε τον εξερχόμενο κρύο αέρα, καλύπτοντας τη συσκευή με κουρτίνες ή φυτά.

  • Να κλείνετε πάντα τα παράθυρα μόλις ανοίγετε το κλιματιστικό, για να μην ξεφεύγει ο δροσερός αέρας προς τα έξω.

  • Έλεγχος κάθε χρόνο στα φίλτρα του κλιματιστικού κάθε 2 μήνες ώστε να λειτουργεί καλύτερα και να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να παράγει καθαρότερο κλιματισμό.

  • Μην παρακάμπτετε την ετήσια συντήρηση του κλιματιστικού σου!

  • Φυσικά, η μόνωση για την εξοικονόμηση ενέργειας στο κλιματιστικό σου μετράει! Αν ο χώρος που χρησιμοποιείς το κλιματιστικό δεν έχει καλή μόνωση, τότε θα υπάρχουν σίγουρα απώλειες δροσερού αέρα! Αν για παράδειγμα το σπίτι του είναι κατά το ήμισυ ανακαινισμένο, καλύτερα προτίμησε να βάλεις το κλιματιστικό στον χώρο που έχει καινούργια κουφώματα στα παράθυρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ