«Ημέρα μηδέν»: Εξόφληση υποχρεώσεων και τελευταία ευκαιρία για αποζημιώσεις – Ποιες ρυθμίσεις λήγουν

«Ημέρα… μηδέν» η σημερινή για να εξοφληθούν υποχρεώσεις, για αποζημιώσεις από το κράτος και διευθετήσεις χρεών: «Τελευταία ευκαιρία» θα έχουν σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να πληρώσουν φόρους πριν ενεργοποιηθούν προσαυξήσεις, να εξασφαλίσουν επιδοτήσεις ή για να επανενταχθούν σε ρυθμίσεις οφειλών.
Κάποιοι θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ ορισμένοι άλλοι με μια απλή αίτηση θα εξασφαλίσουν ενίσχυση από τον κρατικό κορβανά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την εξόφληση της γ’ δόσης του φόρου εισοδήματος. Για σήμερα έχει καθοριστεί και η εξόφληση της α’ δόσης του ΕΝΦΙΑ (σ.σ.: υπάρχει βέβαια και εναλλακτικός τρόπος πληρωμής), ενώ κάποιοι θα χρειαστεί να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη εάν θελήσουν να επιστρέψουν σε ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων που έχασαν στο παρελθόν.

Ποιες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο πρέπει να εξοφληθούν

Εφόσον λοιπόν καταβληθεί κανονικά η γ’ δόση του φόρου εισοδήματος, ο φορολογούμενος θα έχει να εξοφλήσει ακόμη 5 μηνιαίες δόσεις που θα πληρώνονται κάθε τέλος του μήνα μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022.

Σήμερα όμως θα πρέπει να καταβληθεί και η α’ δόση του ΕΝΦΙΑ, αν και εδώ έχει δοθεί η «εναλλακτική» να εξοφληθεί μαζί με την β’ δόση έως και τις 29 Οκτωβρίου, χωρίς να «φορτωθεί» με προσαυξήσεις.

Τέλος χρόνου και για όσους επιθυμούν να «επιστρέψουν» σε ρυθμίσεις 100 ή 120 δόσεων, τις οποίες έχασαν στο παρελθόν εφόσον επλήγησαν από την πανδημία. Αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις και να έχουν στην… «άκρη» κάποια χρήματα.

Αδειάζει λοιπόν και η «κλεψύδρα» για επανένταξη στις 100 ή 120 δόσεις, με την προθεσμία επίσης να λήγει σήμερα.

«Τελευταία ευκαιρία» για τις 100 – 120 δόσεις

Η συγκεκριμένη διευκόλυνση αφορά σε εκείνους που δεν κατάφεραν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους κατά την διάρκεια της πανδημίας. Με την εξόφληση δύο δόσεων (εκείνων του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου 2021) «ενεργοποιείται» εκ νέου η ρύθμιση που «χάθηκε» και τα ποσά που δεν εξοφλήθηκαν μεταφέρονται στο τέλος του σχήματος των 100 ή 120 δόσεων.

Ποιες είναι όμως οι προϋποθέσεις για να επανενταχθεί κάποιος ξανά στην χαμένη του ρύθμιση, πέρα από την καταβολή δύο «μαζεμένων» δόσεων σήμερα;

Πρωτίστως, να έχει απωλέσει την ρύθμιση αυτή το χρονικό διάστημα Μαρτίου 2020 έως και Ιουλίου 2021 και εφόσον:

  • έχει τακτοποιήσει ή εξοφλήσει με νόμιμο τρόπο τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι 31-12-2020. Ως «νόμιμος τρόπος τακτοποίησης» λαμβάνεται υπόψη ακόμη και η υπαγωγή απλήρωτων δόσεων των ρυθμίσεων των λοιπών αυτών οφειλών στο – προβλεπόμενο από άλλες έκτακτες διατάξεις – καθεστώς αναστολής πληρωμών μέχρι και τις 31-12-2021
  • έχει εξοφλήσει όλες σχεδόν τις προ πανδημίας κορονοϊού μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης των 100 δόσεων ή 120 δόσεων ως εξής:

– όλες τις δόσεις που έληξαν μέχρι την 31η-12-2019 για τη ρύθμιση του ν. 4321/2015 και

– όλες τις δόσεις που έληξαν μέχρι την 31η-1-2020 για τη ρύθμιση του ν.4611/2019

  • έχασε τον Απρίλιο του 2021 τη δεύτερη ευκαιρία να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις τους αυτές, όπως προέβλεπαν οι διατάξεις του άρθρου 291 του ν. 4738/2020, επειδή δεν υπέβαλαν τις σχετικές αιτήσεις μέχρι τις 31-12-2020. Για παράδειγμα, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 10 μήνες, η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 10 μήνες.

Λήγει και η προθεσμία για αποζημιώσεις ενοικίων

Προθεσμία μέχρι και σήμερα 30 Σεπτεμβρίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να υποβάλουν την δήλωση Covid για τα «κουρεμένα» ενοίκια που εισεππραξαν ή δεν εισέπραξαν καθόλου τον μήνα Ιούλιο: Αν δεν κάνουν την δήλωση τότε είτε δεν θα πάρουν τα ποσά που τους αναλογούν, είτε ακόμη και αν τα έχουν εισπράξει προκαταβολικά θα διαπιστώσουν πως η Εφορία θα τους αναζητήσει και θα τους… ζητήσει πίσω την αποζημίωση που τους έδωσε!

Μέχρι σήμερα πάντως ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις και για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, ο δικαιούχος είσπραξης αποζημίωσης για τον Ιούλιο εκμισθωτής/υπεκμισθωτής, ανεξαρτήτως του εάν έλαβε την προκαταβολή, υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος («Δήλωση Covid») έως την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου.

Απαραίτητη η δήλωση Covid για να μην πάρει λεφτά πίσω η Εφορία

Για τις περιπτώσεις που προκαταβληθεί αποζημίωση αλλά δεν υποβληθεί δήλωση Covid εντός της προθεσμίας ή για τις περιπτώσεις που η δήλωση Ιουλίου τροποποιείται σε σχέση με τον Ιούνιο 2021, το ποσό καθίσταται απαιτητό και η διαδικασία αναζήτησής του ως αχρεωστήτως καταβληθέντος καθορίζεται με νέα απόφαση: Όπως μάλιστα αναφέρεται σε σχετικό εδάφιο «η διαδικασία καταβολής του ποσού της αποζημίωσης σε νέους δικαιούχους για τον μήνα Ιούλιο που δεν είχαν υποβάλλει «Δήλωση Covid» ή δεν είχαν αποζημιωθεί για τον μήνα Ιούνιο θα καθοριστεί με νέα απόφαση».

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ