Ιδρύεται το «Ιερό ΤΑΙΠΕΔ»

Ιδρύεται το «Ιερό ΤΑΙΠΕΔ»

Με ένα «σμπάρο… τρία τρυγόνια» για την εκκλησία η οποία ιδρύει εταιρεία μαζί με το δημόσιο, «ξεμπλοκάρει» ακίνητα που ήταν δεσμευμένα από την πολιτεία και πιθανότατα γλιτώνει και το «χαράτσι» για όσα ακίνητα μπουν στην λίστα αξιοποίησης. Στόχος είναι να πουληθούν ακίνητα «φιλέτα» που βρίσκονται στην παραλιακή (από το Π. Φάληρο μέχρι την Βουλιαγμένη) αλλά και το 8οροφο κτίριο στην οδό Μητροπόλεως 15 εκεί που στεγάζονταν το υπουργείο Παιδείας τα οποία αναμένεται να φέρουν στα εκκλησιαστικά και κρατικά ταμεία περισσότερα από 1.5 δισ ευρώ. 

Η εταιρεία θα φέρει με την επωνυμία «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε. (ΕΑΕΑΠ)».

Το μετοχικό κεφάλαιο θα είναι 300.000 ευρώ και μέτοχοι θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο κατά 50% και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με το ίδιο ποσοστό συμμετοχής. 

Αποκλειστικός σκοπός της ΕΑΕΑΠ (η διάρκεια της οποίας είναι 99 έτη) είναι αξιοποίηση και η διαχείριση των ακινήτων επί των οποίων διατηρεί περιουσιακά δικαιώματα ή των οποίων ασκεί τη διοίκηση και διαχείριση η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ή νομικά πρόσωπα ή φορείς που υπάγονται στη δικαιοδοσία της. Η διάρκεια της Ανώνυμης Εταιρείας θα είναι 99 χρόνια.

Επίσης παρέχεται η δυνατότητα περιέλευσης στην ΕΑΕΑΠ των δικαιωμάτων διοίκησης, διαχείρισης και αξιοποίησης και άλλων ακινήτων επί των οποίων διατηρούν περιουσιακά δικαιώματα ή των οποίων ασκούν τη διοίκηση και διαχείριση και άλλα νομικά πρόσωπα (μητροπόλεις, μονές, Αποστολική Διακονία κ.α.).

Τα έσοδα της ΕΑΕΑΠ (αντάλλαγμα από αξιοποίηση ακινήτων, τόκοι, μερίσματα κ.λπ.) θα αποδίδονται στο Δημόσιο και την Αρχιεπισκοπή, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα διάθεσης των συγκεκριμένων εσόδων της Αρχιεπισκοπής στην ΕΑΕΑΠ.

Η ίδρυση του «ιερού ΤΑΙΠΕΔ» περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Κώδικα των Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών και η επίμαχη τροπολογία υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας.

Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι πενταετής (με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης), τα μέλη του θα είναι πέντε. Ένα μέλος θα υποδεικνύεται από τον υπουργό Οικονομικών, ένα από τον υπουργό Παιδείας και τρία από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Εκτιμάται ότι μόνο τα αποθεματικά της Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας ανέρχονται σε περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ. Τα δεσμευμένα ακίνητα της Εκκλησίας ανέρχονται σε περισσότερα από 123 και βρίσκονται κυρίως στην Αττική.

Ποια ακίνητα θα μπουν στην εταιρεία αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας

• Το κτίριο στην οδό Μητροπόλεως 15 στο Σύνταγμα (Στεγάζονταν το υπ. Παιδείας) 

• Επτά μεζονέτες στην περιοχή της Βουλιαγμένης

• Επτά διαμερίσματα (από 80 -110 τμ) στην περιοχή της Βουλιαγμένης 

• Γραφεία και διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας 

• Το πάρκινγκ στην Λ. Αλεξάνδρας απέναντι από την ΓΑΔΑ και δίπλα από το γήπεδο του Παναθηναϊκού

• Εκτάσεις σε Μονή Πεντέλης και Καρέα 

Τα ακίνητα θα μεταβιβαστούν στην ΕΑΕΑΠ με σύναψη σχετικής σύμβασης ανάμεσα στην ΕΑΕΑΠ και τον κατά περίπτωση κύριο του ακινήτου, χωρίς αντάλλαγμα και ατελώς, χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε φόρου, τέλους ή άλλου βάρους για χρονική περίοδο που δεν μπορεί να υπερβεί τα 99 έτη.

Επίσης απαλλάσσονται από φόρο, τέλος ή άλλη επιβάρυνση τα έσοδα που αποδίδονται στα πρόσωπα που παραχώρησαν τα δικαιώματα που είχαν επί των ακινήτων.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ