“Η Λετονία δεν θα γίνει νέα Κύπρος”

“Η Λετονία δεν θα γίνει νέα Κύπρος”

“Οι δηλώσεις ότι η Λετονία θα μπορούσε να καταστεί `δεύτερη Κύπρος` δεν είναι αλήθεια”, δήλωσε ο επικεφαλής της οικονομικής ρυθμιστικής αρχή αγορών της Λετονίας FKTK, Κρίσταπς Ζακούλις.

Η FKTK ανακοίνωσε ότι εφαρμόζονται μέτρα εποπτείας για την παρακολούθηση της ροής χρημάτων από μη κατοίκους Λετονίας, ενώ έχει ζητήσει αυτή την εβδομάδα από τις τράπεζες της χώρας να ενισχύσουν τον έλεγχο πελατών τους και την ποιότητα των χρηματοδοτικών ροών λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Κύπρο.

Ο τραπεζικός τομέας προσελκύει ήδη ένα μεγάλο αριθμό καταθετών από τη Ρωσία και άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι υπάρχει μια σημαντική ρωσόφωνη κοινότητα που παραμένει στη Λετονία από τον καιρό της Σοβιετικής Ένωσης.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου το 50% των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ των καταθέσεων σε τράπεζες της Λετονίας προέρχονται από μη κατοίκους, παρουσιάζοντας αύξηση πέραν του 20% το 2012.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), πέραν του 90% προέρχεται από τη Ρωσία και άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας.

Η Rietumu Bank, μια από τις πιο επιτυχημένες τράπεζες της χώρας, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι έχει επεκτείνει τις ώρες λειτουργίας της σε υποκαταστήματά της στο εξωτερικό για να αντιμετωπίσει “ένα μεγάλο αριθμό ερευνών που σχετίζονται με την κατάσταση όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου”.

 

Ενώ η χώρα ετοιμάζεται να ενταχθεί στην Ευρωζώνη το 2014, τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν προειδοποιήσει τη Λετονία ότι τα υψηλά επίπεδα καταθέσεων από μη κατοίκους (NRDs) σε τοπικές τράπεζες μεταφέρουν κινδύνους ρευστότητας και ξέπλυμα χρήματος.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ