Η ακρίβεια «πνίγει» τους κτηνοτρόφους: «Λουκέτο» σε 11 μονάδες στη Νάξο

Τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι στη Νάξο, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας λόγω της ακρίβειας και του αυξημένου κόστους παραγωγής, περιέγραψε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.

Από το φαινόμενο των λουκέτων κτηνοτροφικών μονάδων που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, δεν έχει γλιτώσει η Νάξος.

Όπως τόνισε ο κ. Καπούνης 11 κτηνοτροφικές μονάδες έχουν βάλει λουκέτο στο νησί μέσα στο 2022.

«Κάποιοι από αυτούς τους κτηνοτρόφους έσφαξαν τα ζώα τους και άλλοι τα πούλησαν. Γεγονός είναι ότι σταμάτησαν να ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, εξηγώντας ότι το κόστος παραγωγής είναι πλέον δυσβάστακτο.

Ο κ. Καπούνης είπε ότι οι τιμές στις πρώτες ύλες όπως και το ενεργειακό κόστος ή το κόστος πετρελαίου είναι στα… ύψη με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

«Ένας κτηνοτρόφος αγόραζε το καλαμπόκι 200 ευρώ/τόνο και πλέον η τιμή του έχει ανέλθει στα 450 ευρώ/τόνος. Τα λιπάσματα από 369 ευρώ/τόνος έχουν «ανέβει» στα 1.100 ευρώ/τόνος. Όσον αφορά στο ρεύμα που απαιτείται για μια γεώτρηση προκειμένου ο παραγωγός να βγάλει νερό κόστιζε 7-8 ευρώ την ώρα και πλέον φτάνει τα 28 ευρώ. Το πετρέλαιο δε, στη Νάξο κυμαίνεται στα 2,20 ευρώ. Το κόστος είναι τεράστιο» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου.

Ο ίδιος είπε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει κι ένα θέμα με τη φημισμένη γραβιέρα Νάξου, καθώς παρατηρείται σχετική έλλειψη στα ράφια. Και αυτό επειδή έχει μειωθεί κατακόρυφα η παραγωγή γάλακτος και η εμφιάλωση έχει φτάσει στο 50% στο νησί και την Πάρο».

Όπως εξήγησε, «υπάρχει θέμα όσον αφορά στο γάλα. Στη Νάξο στο τέλος του 2022 θα έχουμε 20 τόνους γάλακτος από 40 τόνους πριν από έναν χρόνο, δηλ. η μείωση είναι της τάξεως του 50%. Πριν από δύο χρόνια είχαμε 54 τόνους γάλακτος και αυτή τη στιγμή είναι στους 25 με 26 τόνους με περαιτέρω πτωτική τάση».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ