Γιατί έγινε… sold out η πατάτα Νάξου—Τι λέει στο enikos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά εξαντλήθηκαν τα αποθέματα της πατάτας Νάξου φέτος. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι δυνατή η διάθεση της πατάτας Νάξου στην αγορά», ενώ εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές για τις… απομιμήσεις. Τι συνέβη όμως, και η «διάσημη» πατάτα έγινε ανάρπαστη και sold out;

Της Εύης Κατσώλη

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στο enikos.gr, «δεν έχουν γίνει φέτος εισαγωγές πατάτας από τη Γαλλία και την Αίγυπτο ή όσες έγιναν ήταν μικρές ποσότητες λόγω των ανησυχιών από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση για την πατάτα Νάξου».

Σύμφωνα με τον κ. Καπούνη, από τα 2,5 εκατ. κιλά παραγωγής, οι 1.000 τόνοι δόθηκαν σε πολύ γνωστή εταιρεία τροφίμων έπειτα από deal συνεργασίας που έκλεισε η Ένωση, ενώ οι υπόλοιποι 1.500 τόνοι πουλήθηκαν πάρα πολύ γρήγορα.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, «άλλες φορές η Ένωση εξέδιδε την ανακοίνωση για εξάντληση αποθεμάτων περί τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ φέτος αναγκάστηκαν να το πράξουν νωρίτερα, αφού το προϊόν τους πωλήθηκε πιο γρήγορα».

Διάθεση φρέσκιας πατάτας Νάξου θα είναι εκ νέου δυνατή μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Ιανουαρίου 2023. Στην αγορά θα βγουν, σύμφωνα με τον κ. Καπούνη περίπου 1.000 τόνοι, μικρότερη ποσότητα δηλαδή, καθώς η απόδοση της χειμερινής καλλιέργειας είναι μικρότερη από ότι τους θερινούς μήνες.

Η πατάτα Νάξου πωλήθηκε στην τιμή των 1,28 -1,30 ευρώ το κιλό φέτος.

Ο κ. Καπούνης κρούει επίσης «καμπανάκι» στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αγορά πατάτας Νάξου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι παίρνουν το σωστό προϊόν.

Και αυτό γιατί από τη στιγμή που εξαντλούνται τα αποθέματα, αν κάποιοι πωλούν πατάτα ως Νάξου στο ενδιάμεσο διάστημα έως τον Δεκέμβριο ή και από τον Μάρτιο- Απρίλιο, τότε απλά δεν είναι… Νάξου. Απλώς κάποιοι θέλοντας να εκμεταλλευτούν τη φήμη του συγκεκριμένου προϊόντος «βαφτίζουν» πατάτες ως πατάτες Νάξου για να προσελκύσουν καταναλωτές.

Η ανακοίνωση της ΕΑΣ Νάξου

Η ανακοίνωση της ΕΑΣ Νάξου ανέφερε αναλυτικά τα εξής:

«Στην διάρκεια (και) της φετινής καλοκαιρινής περιόδου η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό Πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε. που καλλιεργούν οι παραγωγοί του νησιού μας.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου ευχαριστεί τους Ναξιώτες πατατοπαραγωγούς που για άλλη μια χρονιά εμπιστεύθηκαν στην Ε.Α.Σ. την σοδειά τους αλλά και τους καταναλωτές, οι οποίοι τίμησαν με την προτίμησή τους αυτό το πολύτιμο και πιστοποιημένο προϊόν της ευλογημένης ναξιώτικης γης.

Παράλληλα, ανακοινώνει ότι, προς το παρόν, δεν είναι δυνατή η διάθεση Πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε. στην αγορά από την ίδια την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, καθώς τα αποθέματά της έχουν εξαντληθεί. Εκτιμάται, ότι η διάθεση φρέσκιας πατάτας Νάξου θα είναι εκ νέου δυνατή τον Δεκέμβριο του 2022.

Τέλος, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές και τους ζητά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζουν πατάτα Νάξου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι θα πάρουν το σωστό προϊόν κι όχι… απομιμήσεις!”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ