Guardian: Λύση χωρίς διαγραφή χρέους δεν υπάρχει

Η διαγραφή χρέους αργά ή γρήγορα θα μπει στο τραπέζι. Η ρίζα του κακού είναι το μη βιώσιμο χρέος, αναφέρει ο αρθρογράφος του Guardian, Νιλς Πράτλεϊ.

Το ελληνικό χρέος βρίσκεται πλέον στο 180% του ΑΕΠ (320 δισ. ευρώ). «Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε κάποιο στάδιο, θα πρέπει να υπάρξει απαλοιφή του χρέους. Το να περιμένεις ένα θαύμα, δεν είναι μέρος της σημερινής δέσμης μέτρων», σημειώνει.

Με ή χωρίς συμφωνία. Ό,τι και να «μαγειρεύεται» στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και αλλού, ένα πράγμα παραμένει σταθερό: το μη βιώσιμο χρέος της Ελλάδας.

Αφήνουν εσκεμμένα οι δανειστές στην άκρη το θέμα του χρέους, σημειώνει, το θέμα τείνει να ξεχαστεί με το «τσίρκο» που παίχθηκε ανάμεσα στην Αθήνα, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τη Ρίγα. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν -και τελικά περιορίστηκαν- στη ρύθμιση των όρων που θα αποδέσμευαν την τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος.

Μιλά για τρίτο πακέτο διάσωσης (γύρω στα 30-50 δισ.ευρώ) με ανταλλάγματα για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τη «μεταρρύθμιση» στο συνταξιοδοτικό σύστημα, τα εργασιακά,  τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα πολλά. Αλλά όπως λέει: «Αυτό θα απαιτήσει ακραία αισιοδοξία για να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε μια πορεία μακροπρόθεσμης σταθερότητας. Η ελάφρυνση του χρέους εξακολουθεί να είναι το μεγάλο ζήτημα. Και τα πολιτικά εμπόδια, από τους δανειστές θα είναι μεγαλύτερα από όσο τα έχουμε δει μέχρι τώρα» για το ποιος θα πληρώσει το κόστος.

 

Δείτε επίσης:

Η αγωνία Ομπάμα στα… πέναλτι Ελλάδας – δανειστών

“Αποτυχημένες οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόσαμε στην Ελλάδα”

Λαφαζάνης: Ή συμβατή με το πρόγραμμα συμφωνία ή καθόλου συμφωνία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ