G.Sachs: Αναγκαία η αναδιάρθρωση

G.Sachs: Αναγκαία η αναδιάρθρωση

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού  χρέους είναι αναγκαία, χαρακτηρίζει η Goldman Sachs.

Όπως εξηγεί, από την σκοπιά των δανειστών είναι εφικτό να διατηρηθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας και να παρατείνουν το τρέχον status quo για μακρά χρονική περίοδο.

Αλλά από την πλευρά του δανειζόμενου-της Ελλάδας δηλαδή-, το βάθος της ύφεσης και οι πολιτικές επιπτώσεις δημιουργούν κινδύνους για το πρόγραμμα προσαρμογής και την εφαρμογή του, που αντιπροσωπεύουν την πολιτική βάση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Όπως εκτιμά η Goldman Sachs, το ελληνικό χρέος είναι απίθανο να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές προετοιμάζονται για περαιτέρω τροποποιήσεις στην ελληνική δανειακή συμφωνία, ο οίκος έκανε τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, χρησιμοποιώντας υποθέσεις που αυτός θεωρεί ως ισορροπημένες και ρεαλιστικές.

Κατά την Goldman Sachs, οι λύσεις που συζητούνται αυτή τη στιγμή,- η μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια, η προσφορά εκταμιευθέντων κερδών από τη συμμετοχή των εθνικών κεντρικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα για να βελτιωθούν οι όροι των δανείων προς την Ελλάδα και ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους για τα ομόλογα του PSI που έχουν αναδιαρθρωθεί-, δεν είναι επαρκή για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, όπως προσδιορίζεται από τους φορείς χάραξης πολιτικής.

Εκτιμά δε ότι μια τελική επίλυση του θέματος θα αναβληθεί περαιτέρω. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι για να αυξηθεί η πιθανότητα το ελληνικό χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ να προσεγγίσει το στόχο του 2020, θα απαιτηθούν μια πιο δραστική μείωση του χρέους-περίπου κατά 80 δισ. ευρώ, ίσως και περισσότερα.

Πηγή: capital.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ