Γεωργαντάς: Τι εξετάζεται για τον ΦΠΑ στο ψωμί

Για το εάν θα μειωθεί ο  ΦΠΑ από το 13% στο 6% στα προϊόντα άρτου  ρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς .

“Η κυβέρνηση όπως έχει αναφέρει, δεν έχει δεσμευθεί σε συγκεκριμένες κινήσεις του επόμενου διαστήματος. Αλλά αποδεικνύεται ότι βρίσκεται πάντα πάνω από το πρόβλημα, παρακολουθώντας το και βεβαίως δεν θα διστάσει όποτε χρειαστεί να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση”, απάντησε ο κ. Γεωργαντάς, μιλώντας στο “Πρώτο Πρόγραμμα”.

Υπενθύμισε δε, ότι “ήδη μειώθηκε στο 6% ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές, μειώθηκε 6% ο ΦΠΑ στα λιπάσματα, αυτά αφορούν στο δικό μου υπουργείο και έχουν γίνει πράξη”.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν ενδέχεται να γίνει κάτι τέτοιο. “Είναι κάτι που θα το εξετάσει συνολικά η κυβέρνηση η οποία βρίσκεται πάνω από τα προβλήματα, κατανοώντας ότι αυτόν που πρέπει να προστατεύσει είναι ο καταναλωτής και ιδίως τον ευάλωτο καταναλωτή τον οποίο προσπαθεί με διάφορους τρόπους να στηρίξει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο” απάντησε.

Ψωμί: Τι είπε ο Γεωργαντάς για την  πολιτική διατίμησης

ψωμί

Στην ερώτηση γιατί δεν επιλέγεται η πολιτική διατίμησης με το ψωμί τόνισε: ” Είναι ζητήματα του υπουργείου Ανάπτυξης, συνολικά της κυβέρνησης” απάντησε και πρόσθεσε ότι “αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι κοντά στο να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες για το μεγάλο πρόγραμμα σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα, δηλαδή την ενέργεια που επηρεάζει πάρα πολύ συνολικά το κόστος όλων των προϊόντων. Να δρομολογηθεί αυτό, να το δούμε στην πράξη.  Εγώ πιστεύω θα επηρεάσει πραγματικά και το επίπεδο των τιμών σε πάρα πολλά προϊόντα.
Είναι μια δυναμική διαδικασία αντιμετώπισης των προβλημάτων… Από τη μια παρακολουθούμε τα ζητήματα και από την άλλη κρατάμε και δυνάμεις. Στον πρωτογενή τομέα, από εθνικούς πόρους, έχουμε διαθέσει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των κτηνοτρόφων μας και των αγροτών. Ξέρουμε ότι δεν αρκούν αυτά τα χρήματα για να μπορέσουν να εξαλείψουν όλη την αύξηση του κόστους παραγωγής. Αλλά το επόμενο διάστημα μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε εκ νέου τους κτηνοτρόφους μας και τους αγρότες μας. Είναι μια δυναμική διαδικασία που δεν ξέρουμε τη διάρκεια της”.

Σιτάρι: Πόσο κοστίζει

Επίσης μίλησε και για την τιμή του σιταριού. “Η τιμή ανά κιλό του σιταριού ήταν 20 με 22 λεπτά και τώρα βλέπουμε να πηγαίνει προς τα 50 λεπτά. Διπλασιάστηκε, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε μια σταθεροποίηση και μια μικρή τάση αποκλιμάκωσης, περίπου στο 10%, αυτό γίνεται γιατί μπαίνει και η φετινή παραγωγή στην αγορά” σημείωσε. Και ανέφερε ότι η τιμή στο  ψωμί έχει αυξηθεί λίγο γύρω στο 20% από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

 

Πηγή enikonomia.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ