Φορολογικές δηλώσεις: Ήρθε η ώρα των πληρωμών – Ποιοι εξοφλούν τέσσερις δόσεις φόρου μαζεμένες

Ώρα πληρωμών καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις: Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν εκατομμύρια πολίτες τα επόμενα 24ωρα για να εξοφλήσουν τον φόρο που τους έχει προκύψει. Εκείνοι όμως, οι οποίοι στην κυριολεξία θα χρειαστεί να «ξηλωθούν», είναι όσοι υπέβαλαν τη δήλωσή τους μέσα στον Σεπτέμβριο και μέχρι σήμερα που λήγει η σχετική προθεσμία.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Σε 48 ώρες από τώρα θα πρέπει να έχουν πληρώσει δύο δόσεις φόρου και μέχρι τέλος του μήνα ακόμη μία , αλλά και μια δόση του ΕΝΦΙΑ εάν έχουν ακίνητο στο όνομά τους. Σε κάθε περίπτωση η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει σήμερα και αμέσως μετά ξεκινούν οι.. πληρωμές!

Κατάθεση φορολογικής δήλωσης σήμερα, εξόφληση φόρου σε… 48 ώρες

Όσοι υπέβαλαν μέσα στον Σεπτέμβρη ή υποβάλλουν μέχρι και σήμερα την φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να πληρώσουν τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος -από τις συνολικά 8 δόσεις- ως τις 17 του μήνα Δηλαδή σε 48 ώρες από σήμερα.
Η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος (εκείνη του Σεπτεμβρίου) θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά έως τις 30 τρέχοντος.
Και αν αυτό φαντάζει «βαρύ» τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για όσους έχουν και ΕΝΦΙΑ: Εκεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου υπολογίζεται πως θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τον .. λογαριασμό. Η οφειλή του ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί προς πληρωμή θα επιμερίζεται σε 6 μηνιαίες δόσεις, όπως έχει προγραμματιστεί με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Σεπτέμβριου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2022.

Φορολογικές δηλώσεις: Πληρωμή 4 δόσεων φόρων έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Εάν λοιπόν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι διαθέτουν και ακίνητο, από την στιγμή που θα τους προκύψει και ο ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να πληρώσουν ως τις 30 Σεπτεμβρίου και την πρώτη δόση του φόρου ακινήτων!
Με άλλα λόγια μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο θα πρέπει να καταβληθούν ουσιαστικά 4 δόσεις φόρων (εισόδημα και ΕΝΦΙΑ) μαζεμένες!
Με «φόντο» τις εν λόγω «μαζεμένες» πληρωμές στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται να δώσουν μία εναλλακτική στους φορολογούμενους που θα βρεθούν σε αυτή την θέση: Έτσι, είναι πολύ πιθανό προκειμένου να διευκολυνθούν να τους δοθεί η δυνατότητα να μην εξοφλήσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, όπως συνέβη και πέρυσι, ο φορολογούμενος δεν θα υποχρεώνεται μεν να πληρώσει την πρώτη δόση μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά θα υποχρεωθεί να εξοφλήσει τόσο την δόση ΕΝΦΙΑ του Σεπτεμβρίου όσο και εκείνη του Οκτωβρίου μέχρι τις 29/10, που είναι φέτος η τελευταία εργάσιμη του μήνα.

Ο ΕΝΦΙΑ γίνεται.. ενοίκιο

Σε μηνιαίο «ενοίκιο» μετατρέπεται ο ΕΝΦΙΑ, καθώς από τον τρέχοντα μήνα έως και τον Δεκέμβριο του 2022 οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πληρώνουν στην Εφορία, δόσεις κάθε μήνα!
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» η αύξηση των δόσεων αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ από το 2022, σε 10 δόσεις, από 6 δόσεις που είναι μέχρι και φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό, από το 2022, η πληρωμή της πρώτης δόσης θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022.
Οι κάτοχοι των ακινήτων, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022, θα πληρώνουν τις δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ του 2021 και αμέσως μετά από τον Μάρτιο, θα ξεκινήσει η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2022! Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους, θα γίνει μέχρι τις αρχές Μαρτίου, ώστε αμέσως να αρχίσουν τρέχουν οι δόσεις αποπληρωμής.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ